door Inter in Buitenland  ·  34 Reacties

  • 4
  • 725x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

** gebruiker verwijderd **

Ik geef ze het voordeel van de twijfel.
Maar ik wil het over 2 jaar daar nog wel eens zien wat er van de beloftes is terechtgekomen.

1 verwijderd9139144

Ik ben erg benieuwd naar salaris. Ik denk dat dat aan kapitalistische norm zit en anders niet veel minder. Ook zo'n nieuwe Messias vanuit een linkse hoek. Links lullen maar vooral eigen zakken vullen.

15
2 TC

Het kapitalisme is de mooiste uitvinding van de mensheid ooit. Het staat toe dat oude industrieën worden vervangen door nieuwe.. Het geeft de burger veel macht, vrijheid en stabiliteit.. Het is het meest efficiënte systeem.. Het functioneert al honderden jaren min of meer naar behoren in tegenstelling tot het communisme wat van het begin tot het einde ellende heeft veroorzaakt..
Om met Kasparov te spreken 'het is beter leven met de onvolkomenheden van het kapitalisme dan met het succes van het communisme'...

27
3 Abendland

Daar moet je links niet voor hebben, want het socialisme faalt net zo hard. Wat men nodig heeft is conservatisme .. het bouwen van gemeenschappen. De maatschappij van een land is een gemeenschap die gekoesterd moet worden. En daar faalt het socialisme, wat meer neigt naar het marxisme, gewoon keihard in.

14
4 sparta

Echte VARA/Joop bagger, waar ze de laatste linkse socialisten aan het utopia-lijntje houden met hun zoet klinkende buzz-woordjes. @3 u bent gelukkig bekend met de gesel van het socialisme/communisme. Vaste jooplezers komen hier minnen geven. Want zij houden van dit soort totalitaire leiders. Zoals de Nationaal-Socialisten, Pol Pot of Mugabe bestuur en anders wel Cuba, Benezuela, Communistische sovjets, China en vooral Noord-Korea., Vuil volk, dat zijn socilisten. De uitbuiters van de werkenden en heel veel vriendjes-politek.In de volgende verkiezingen komt ze vast niet terug.

11
5 flessenkraai

Nou ja gefaald. Het kon veel te lang ongebreideld te werk gaan.

Met enkele principes van het kapitalisme is niks mis. Probleem is meer dat de verdeling vandaag de dag zo scheef is en geld verdienen vaak belangrijker is geworden dan productiviteit. Met als gevolg dat een sentiment op de beurs en roddels miljoenen dan wel miljarden kunnen kosten en opleveren en het soms gewoon loont om complete bedrijven op te splitsen, zelfs als dat enkel de zakken van een enkeling vult en duizenden op straat komen te staan.

En dan hebben we het nog niet eens over de rol van technologie. Op de beurs bijvoorbeeld, hebben handelaren die de meeste rekenkracht achter zich hebben staan het meeste voordeel omdat ze altijd sneller kunnen kopen en verkopen. Met als gevolg dat het verschil alleen maar meer groeit.

Kapitalisme was in de kern goed maar inmiddels is het gewoon veel te machtig geworden en is er veel te weinig controle op. Dat zie je bijvoorbeeld ook rondom het afwentelen van kosten op de samenleving door middel van vervuiling bijvoorbeeld. Of iedere paar jaar een crisis, want het is makkelijk om op de tekortkomingen van socialisme te wijzen, maar bij kapitalisme moet net zo goed iedere paar jaar ingegrepen worden omdat het weer eens uit de klauwen loopt.

Overigens hebben beide stelsels geen antwoord op de automatisering die we steeds meer gaan zien de komende tijd.

3
6 progressiefliberaal

Wim Kan zei t al. Geef een links figuur geld en hij wordt vanzelf rechts. Kijk maar naar die PvdA toppertjes. Of zijn dat socialistische salarissen?

2
7 Tsaar

@3 Puur kapitalisme en puur communisme is een ramp voor de mensheid dat doet veel mensen te kort.

0
8 21st Century Guy

@3 t/m 5

Als je zo gaat beginnen, dan kun je de crisis van 1929, en de daaruit voortgekomen Tweede Wereldoorlog, wel op het conto van kapitalisme schrijven. Grappig detail is daarbij uiteraard ook dat zelfs in de VS, Roosevelt met zijn New Deal massaal via overheidswege de economie moet aanjagen. Om de puinhoop van het kapitalisme een paar jaar eerder op te ruimen dus. En die New Deal wordt toch echt wel als iets goeds beschouwd.

Selectief zijn kunnen we allemaal wel. Als je het hele plaatje bekijkt, dan zie je dat kapitalisme net zo goed vaak faalt. Of opzettelijk misbruikt wordt voor wandaden, bijvoorbeeld om regio's uit te melken/ uit te buiten. Denk maar aan bloeddiamanten, om één simpel voorbeeld te noemen. Verschil is alleen dat datzelfde kapitalisme vaak wel gered wordt door de overheid, maar ook dat gaat dus niet eeuwig goed en leidt net zo vaak tot conflict en doden.

Verder is het onzinnig om over types zoals Pol Pot of landen als Noord-Korea te beginnen. Dat waren (of die landen worden geleid door) overduidelijk gewoon dictators en zieke geesten, met het communisme, socialisme of sociaal-democratie als economisch systeem heeft het allemaal bar weinig te maken.

3
9 progressiefliberaal

Correctie op mijn eigen reactie 9: 'moet aanjagen' moet uiteraard 'moest aanjagen zijn'.

0
10 progressiefliberaal

Het kapitalisme heeft gefaald..... of het in andere landen wel goed gaat met de gemiddelde arbeider.....

2
11 LoydMorris

@5
Maak niet de fout te denken dat het communisme zichzelf zomaar zal laten verdrijven. Het is een hele krachtige goed uitgewerkte idiologie.
Iedere keer verbaas ik me erover dat mensen, zoals progressiefliberaal hier, er iedere keer weer instinken.. Vele tientallen miljoenen doden zijn we nu verder en nog steeds verafgoden ze het...

8
12 Abendland

@9
Het is niet onzinnig om over die dictators te praten, het communisme bracht hen voort en ze legitimeerde hun optreden met het marxisme. Met kreten als rechtvaardigheid, gelijkheid en met utopische toekomstbeelden (klinkt bekend nietwaar?) poetste ze de werkelijkheid (dat probeerde ze althans) weg...
Het communisme creëert mensen als Stalin en Pot... Waarom denk je anders dat iedere communistische (zie Venezuela als meest recente voorbeeld) staat uitmond in een dictatuur...?

9
13 Abendland

@12 ,

Ik verafgod helemaal niks.

Communisme had genoeg tekortkomingen, maar wat allemaal onder 'communisme' geschoven wordt terwijl we het gewoon simpelweg over dictaturen hebben, is net zo goed verbazingwekkend.

De massale collectivisering in de Sovjet-Unie en China kun je typische kenmerken van communisme noemen, en dat had miljoenen doden tot gevolg. Daar houdt het ook wel op, Noord-Korea is een dictatuur met een persoonlijkheidscult rondom de -Un familie, Pol Pot pleegde genocide maar dat had niks met communisme an sich te maken.

En net zo goed kun je genoeg conflicten en moorden aanwijzen die het gevolg waren van kapitalisme. Dat heeft niks met verafgoden te maken, maar gewoon met niet al te selectief zijn in waar je kritiek op levert. Het is nogal makkelijk om kapitalisme zo te prijzen en tegelijk niet stil te staan bij de vele doden die uit naam van dat systeem gevallen zijn - of de vele uitbuiting die het teweeg gebracht dan wel mogelijk gemaakt heeft.

1
14 progressiefliberaal

@13 ,

Nee, het communisme creëert geen mensen als Stalin en Pol Pot. Die mensen gebruikten en misbruikten communisme voor hun eigen doeleinden. Pol Pot zou waarschijnlijk ook wel genocide hebben gepleegd als hij geen communist was, Stalin zou misschien ook massaal mensen omgebracht hebben als hij een ander systeem aanhing.

Dat een persoon communistisch is en vervolgens genocide pleegt, maakt genocide nog geen kenmerk van communisme.

Een paar kenmerken van (economisch) communisme zoals oorspronkelijk in de theorie vastgelegd door communistische denkers zijn bijvoorbeeld
- voorstaan van collectief bezit van productiefactoren
- staatsgeplande economie
- strikte controle van de overheid op zaken als financiën
- klassenstrijd

Al het andere, genocide en dergelijke, komen weliswaar voor in staten die zichzelf communistisch noemden maar daarmee is het nog geen kenmerk van communisme. Net zoals het veroorzaken van een Wereldoorlog geen kenmerk van het kapitalisme is, ook al kan er net zo goed beargumenteerd worden dat de twee wel hand-in-hand gingen en het één een niet-bedoeld gevolg was van het ander.

0
15 progressiefliberaal

En toch.... toch ben ik blij dat ik in een kapitalistisch land woon....

2
16 LoydMorris

Ik ook wel hoor.
Maar ook dat kapitalisme zal met zijn tijd mee moeten gaan en veranderen.

Wat mij betreft weg met al het gespeculeer op beurzen, meer bescherming van bedrijven tegen hedgefunds die alleen maar geïnteresseerd zijn in aandeelhouders hun winst te maximaliseren en het tegengaan van schadelijke activiteiten zoals uitstoot van allerlei troep.

Kapitalisme als productieproces en allocatiemechanisme is in de kern prima (en dat is dus ook waar de collectivisering fout ging), het moet alleen niet dominanter zijn en meer prioriteit krijgen dan goed en gezond kunnen leven met winst-voor-alles en een ongezonde focus op de economie die vrijwel altijd op nummer 1 komt te staan. Welzijn voor welvaart dus.

1
17 progressiefliberaal

@9
Je suggereert dat je objectief bent, maar je linkse voorkeur druipt er vanaf.

Kapitalisme is niet ideaal en kapitalisme moet beteugeld worden.

Maar verder is het wel het systeem dat het westen en tegenwoordig ook China voorspoed brengt.

Er is eigenlijk geen enkel overwegend links land ter wereld dat voorspoed kent.

Daarmee kunnen we dus stellen dat het socialisme en communisme gefaald hebben.

9
18 Sterke

@18 ,

Ik suggereer helemaal niet dat ik volledig objectief ben. Waarom beschuldigen mensen me daar toch steeds van? Wat ik post zijn mijn meningen en ik beweer ook niet anders.
Het artikel ging oorspronkelijk over kapitalisme en de bewering van een nieuwe premier dat het tekortkomingen kent dus logisch dat ik daar over praat.

Andere mensen hadden het hier over communisme wat niet perfect was, en ik blijf vervolgens on-topic door erop te wijzen dat ook kapitalisme niet perfect is.

Verder mag er gerust getwijfeld worden aan de bewering dat het 'het systeem is wat het Westen voorspoed brengt'. Het pure kapitalisme bracht vooral een selecte club ontzettend veel voorspoed, het is vervolgens aan sociaal-democratische bewegingen te danken geweest dat de bevolking in het algemeen ook profiteerde van die welvaart.
Door middel van beteugeling van wat in de 18e en 19e eeuw dus puur en ongebreideld kapitalisme was zijn we inderdaad als land als geheel welvarend geworden - en dat kapitalisme indien ongebreideld tot afwenteling van kosten of zogenoemde externalities leidt, daar is praktisch iedere econoom het over eens.
Dat heeft verder niks met links of rechts zijn te maken, dat zijn gewoon economische feiten (en ja, hier beweer ik nu wel even objectief te zijn - voel je vrij om aan te geven waarom het kapitalisme niet aan banden gelegd zou hoeven worden).

1
19 progressiefliberaal

Kapitalisme heeft overduidelijk gefaald. Dat is nu toch wel zo klaar als een klontje.

@6
Met het principe van het kapitalisme is alles mis. Het is een monopoliespel, maar dan in het echt. Het leidt tot ongebreidelde macht van enkelingen. Het leidt bv. tot de aankoop van het presidentschap van de VS. Is er hier iemand die denkt dat daar niets mis mee is?

3
20 manpower

** gebruiker verwijderd **

@16 : Jouw kleinkinderen misschien niet meer.

21 verwijderd9139144

@21 Verwacht je een opkomst van communisme ja?

4
22 Dian

@20 Nou ja ik vermaak dagelijks prima voor mij werkt het kapitalisme prima..

2
23 Dian

Het kapitalisme heeft gefaald! maar heeft het communisme/socialisme het dan veel beter gedaan ?
Een mens wil niet delen zoals het verplicht wordt gesteld onder socialisme/communisme.
Communsime heeft echter anders de leiders van huidige communistische staten echter geen windeieren gelegd! of
Noem anders een communistisch/socialistische staat waarbij hun leider op het zelfde niveau zit als van de gewone arbeider!?
Noem een communistische /socialistische staat waar er geen armoede/honger heerst?
Noem een communsitisch /socialistische staat waar men voor innovatie gezorgd heeft?
Toeggegeven kapitalisme is niet ideaal maar ten alle tijden beter dan socialisme /communisme
Kapitalisme is namelijk is namelijk een natuurlijke menselijke karaktertrek! (hebben hebben hebben)

3
24 psje

@10 Marxisme is helemaal zo slecht nog niet. De mens verneukt 't das alles lol! question

0
25 Neo Darwinius Maximus

Kapitalisme heeft voor- en nadelen. Zonder regulering leidt het tot goedkopere producten, maar ook tot uitbuiting, ongelijkheid en milieuvervuiling. Politici hebben tot taak de kaders op te stellen waardoor burgers beschermd worden tegen de schaduwkanten van het kapitalisme. Ook zijn er sectoren die beter niet aan de markt overgelaten kunnen worden. Het is een beetje kort door de bocht om te zeggen dat 'de markt heeft gefaald'. Beter is om te concluderen dat de politiek gefaald heeft om het kapitalisme in te zetten op een manier waarop iedereen er van profiteert.

2
26 IAmLegend

@24
socialisme heeft wereldwijd een enorme impact gehad in het bewerkstelligen van minimaal welzijn (onderwijs gezondheidszorg) voor gewone mensen.

0
27 morandi

In Portugal gaat het ook veel beter met de economie én de burgers, sinds er een linkse regering is gekomen. Een linkse regering in Nieuw-Zeeland zou hetzelfde effect kunnen hebben.

Over Portugal: "Ondanks de bezweringen, het gejammer en de onheilsvoorspellingen in binnen- en buitenland, is de PS-regering van Costa en zijn medestanders in het parlement erin geslaagd de Portugese economie aan te zwengelen door uit het dwangbuis van bezuinigingen te stappen en relatief populair te blijven bij de bevolking, die voor het eerst sinds de crisis van 2011 weer een beetje ademruimte kreeg".
Bron: http://www.uitpers.be/artikel/2017/05/18/het-mirakel-van-fatima/

1
28 Scorpio

Kapitalisme is verworden tot een gestoorde religie.
https://en.wikipedia.org/wiki/No_Logo
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shock_Doctrine

1
29 dani

Dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer, had Karl Marx in 1873 al beschreven in zijn beroemde werk 'Das Kapital'. Het blijkt nog steeds te gelden. Wie daar van af wil en zich wil laten bedienen door het communisme komt echter ook bedrogen uit, gezien de vele onafhankelijk geworden ex-sovjetlanden. Het bleek dat het communisme toch wel erg veel weg had van dictatuur.

2
30 Nicks R. Van

"kapitalisme heeft overduidelijk gefaald "

Ik denk niet dat je het zo ongenuanceerd mag stellen. Het neoliberale kapitalisme faalt, dat klopt. Kapitalisme heeft weldegelijk zijn sterke kanten, alleen moet je die niet ongebreideld hun gang laten gaan. Dat we naar een ander model toe moeten is wel duidelijk.

@30 bestudeer het oude Sovjet systeem nog eens goed: dat had twee lagen. Een kapitalistische laag voor de elite en een communistische laag voor het gewone volk. Dat was, naast het ontbreken van de benodigde democratie, de reden waarom het systeem niet werkte. Feiteijk was het het oude tsaristische systeem maar dan met een politburo in plaats van een feodale familie.

0
31 TedjeR

Snel al je geld in Bitcoins beleggen daar want bankrekeningen zijn bij zo iemand niet veilig.

0
32 niet-alles-geloven

@32
En bitcoins natuurlijk wel.






Duh....

0
33 Janzzen

@32 Als er iets nergens op gebaseerd is, is het de Bitcoin wel.

0
34 TedjeR

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
MARCUSAURELIUS
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@8Ook in het HBO werkte dat zo.De bedenkers dachten dat de scholen zich dan maximaal zouden inzetten, maar in plaats daarvan liet men het ...

3 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

RobP
Lopend Vuur: De zomertijd en wintertijd moeten blijven

Mooi. Lekker langer licht 's avonds....

7 minuten geleden geplaatst door RobP

Kim Jong-un
Bangalijst ontdekt in bejaardentehuis Meppel

LOL...

21 minuten geleden geplaatst door Kim Jong-un

ABRACADABRA
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

v.d. Burg, als er 10000 opvangplekken te weinig zijn, zijn er 10000 asieltjes teveel binnen gelaten...

30 minuten geleden geplaatst door ABRACADABRA

RobP
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

Overdag niks eten en 's avonds volproppen. Yep, dan denk je aan je hongerige medemens........

30 minuten geleden geplaatst door RobP

Zie Hier
Mona Keijzer is helemaal KLAAR met de linkse HAAT in de samenleving!

Gewoon woke gezwam!...

33 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

Zie Hier
Lopend Vuur: De zomertijd en wintertijd moeten blijven

Kappen met die onzin!Terug naar de oude tijd...

34 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

ABRACADABRA
Opschaling van passende zorg voor vluchtelingen

@7 en wie zijn die antivaxxers volgens jou en die asieltjes zijn volgens jou ook allemaal gevaccineerd in land van herkomst ?...

34 minuten geleden geplaatst door ABRACADABRA

RobP
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@70 Dat is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid....

1 uur geleden geplaatst door RobP

Rooibos
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@64 Nou nou, is een agressie regulatie training niet iets voor jou ??...

1 uur geleden geplaatst door Rooibos

NK. App
Malayalam Xx MovieDirty ChatrouletteVirus Free PronBhabhi Ki RomanceBf Video SuperSabrina Banks NudesCardi B XxxHarrietsugarcookiePrivate Society Porn VideosWw.xnxxvideosHidden Camera XxxApplication PornographiqueSuhagraat MovieKannada Sexy TalkAdulttime LesbianXxx Six VidioXnxx IndinaVipissyMomsexxxxNadia Porn VideoEva AngilaAlexis Fawx FemdomBug Ass XxxDimond JacksonNayanthara XxxXhamster Indian MmsXxx Sex GamesKolkata NakedLaura Bentley PornhubHentai CalendarNepali Bf PictureWatch For Plot RedditLarge Hd PornBangoli Xxx ComIndian 3x VideoXxx Video Hot SceneHuge Cumshot FaceGirlies XxxReddit NofapManhunt NetLesbianporn GifsMia MallovaPornstars CubaIsabel Moon PornFree Mobile Porn Video DownloadAlyx Star Lena PaulBiggestdickVideos PorhdTitoutSexual Positions VideoJovenes CogiendoFull Nude SexSaxy BidoIndian Bhabi SexxAnimegangbangMorgpie FeetSpy Tug VideosFuck GrannyTiny PussyStep Sis Hand JobSpaicy Big ButtYumthebosdWhosbonnieandclyde PornEx-hentaiSexting BotXxnn PornSex Room [18+]Doggy PosiJaybaesunCock SuckerXnxx LesebianShemale Creampie PornSecret Porn SitesPornogay LiveNanga PhotoWww Teen Xxx ComHd Sex Video XnxxHindu Muslim Sex StoriesAvisikta SarkarBdsm PainPaige Xxx VideosBrazzer Hd IndianTeen Anal FuckChaturbate MaleCelebrity Leaked VideoCar Blowjobs PornKupid AiRule34worldVeronica Perasso LeaksTeacher Student Indian PornChaturbate Female CamsXzxxNude Taylor SwiftRomans Xxx VideoTaxicab PornMomo Yaoyorozu R34Family Aunty SexAlohatoubBest Porn Videos ComA Pov Story PornLeaked OnleyfansXvideosonly FansFemale DominationDesi Porn Tube ComSax Dasi VideoSiri Porn VideosKendra Lara Sex TapeMortal Kombat Mileena Porn69pornoNubil Film.comGigantic Woman PornBlack Porn XxxFreeuse LiteroticaAmanda Bearse NudeXxx Picture XxxOlesya Rulin NudePornudSasur Aur Bahu Ki Sex VideoXvideos Hindi HotEmily Rinaudo PornXxx MasjesFlim XxxSunny Leone Red BikiniHigh School Of The Dead HentaiLisa Amm XxxKim Kardashian TwerkingRemy Lacroix DpHot College Girl Leaked ForumFanous PornLopunny HentaiMollypills.comLarge NipplesSexo En MasajeBulge WatcherBendover BabesSpank BanhlgXnxxx PronTeen Sex VSdde-672Bf Sd VideoLana Rose SexJasmine Fiore NudeAkeno HimejimaLove Story PornGirl FuckedStar Wars Cosplay PornThreesomehdTelugu Swathi Naidu Sex VideosSophia Leone New XxxWebcam Hot Videos