De Kwestie: wateroverlast, taak van de overheid of zelf voorbereid?

KOCKENGEN/TULL EN 'T WAAL - Als je in Nederland woont dan weet je: er bestaat altijd een kans op een overstroming. Daar valt weinig aan te doen. Maar zijn we eigenlijk wel goed voorbereid op zo'n calamiteit? En kunnen gewone burgers daar wel wat aan doen, of is dat een taak van de waterschappen? De Kwestie verdiept zich in de zaak en vraagt: wateroverlast, taak van de overheid of zelf voorbereid?
Om meer over de kans op een overstroming te leren, spreken we af met Clarion Wegerif van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Dat doen we op een bijzondere locatie: de Lekdijk bij Tull en 't Waal. Hier brak de dijk in 1624 door.
Wegerif: "Het water stond na die doorbraak tot aan Amsterdam. Een goed voorbeeld van waarom het belangrijk is om de dijken regelmatig te onderhouden. En waarom het een goed idee is om na te denken over wat je in zo'n geval moet doen."
Wegerif drukt ons op het hart dat de kans klein is dat de dijk doorbreekt. De dijken worden goed in de gaten gehouden en voortdurend opgeknapt. Maar als het mis gaat, treft dat veel mensen. Wegerif schetst een scenario waarbij honderdduizenden mensen in de nattigheid zitten en elektriciteit het lange tijd niet doet omdat alle transformatorhuisjes zijn ondergelopen.
Misschien toch geen slecht idee dus om je een beetje voor te bereiden, maar hoe doe je dat? Op de website overstroomik.nl kan iedereen via een postcodecheck controleren hoeveel water er in het ergste scenario in de straat komt te staan. Op sommige plekken kan het water wel 2 meter hoog komen.
In De Kwestie kijken we deze week of de boodschap van de waterschappen een beetje leeft bij mensen op straat. Is er genoeg proviand in huis? En heeft iedereen nagedacht over zijn of haar vluchtroute? We vragen het aan de inwoners van Kockengen, een dorp dat in 2014 nog een overstroming meemaakte.
De Kwestie wordt donderdagavond uitgezonden op RTV Utrecht en is nu te zien bij dit bericht. Vrijdag overdag wordt de uitzending herhaald.

De Kwestie: wateroverlast

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.