Direct naar artikelinhoud
president trump

Gepensioneerde Navy SEAL die Trump prees op Fox News blijkt fraudeur

John Garofalo.Beeld Fox News

11 dagen. Zo lang had zender Fox News nodig om een verhaal terug te trekken over een Trump-lievende veteraan, die naar eigen zeggen de Navy SEALs had gediend tijdens de Oorlog van Vietnam en prestigieuze eremedailles had ontvangen.

De 72-jarige glaskunstenaar John Garofalo uit de staat New York had een kunstwerk gemaakt, dat hij hoopte ooit aan president Trump te kunnen geven. Tijdens een televisie-uitzending op 8 oktober beweerde hij dat hij onder meer twee Purple Hearts, een prestigieuze medaille voor gewonde en gesneuvelde soldaten, had gekregen en nog zo'n twintig andere onderscheidingen.

Het was ex-Navy SEAL Don Shipley die het bedrog ontdekte, zo schrijft The Washington Post. Hij contacteerde de redactie van Fox op 9 oktober, net als familieleden van Garofalo. Maar het verhaal bleef online staan op de Facebookpagina van het medium, en had tegen 19 oktober - toen het verhaal eindelijk werd teruggetrokken - meer dan 1,5 miljoen mensen bereikt.

Correctie

Fox kwam gisteren dan toch over de brug met een correctie op haar website: "Alle beweringen van Garofalo bleken onwaar. Hij diende niet in Vietnam. Hij was nooit een US Navy SEAL. Hoewel hij ons medailles liet zien, ontving hij nooit twee Purple Hearts of alle andere onderscheidingen, enkel twee National Defense Service Medals."

Op zondag zal Fox volgens een woordvoerder ook op antenne een corrrectie uitzenden.

Waanzin

"Dat Fox News het verhaal niet terugtrok, dreef me tot waanzin", reageert Shipley in de Navy Times. De gepensioneerde militair heeft het er zijn zaak van gemaakt zelfverklaarde Navy SEALs te ontmaskeren.

Garofalo heeft wel gediend in de marine, van 6 september 1963 tot 6 september 1967, zo kon de Navy Times achterhalen. Aan de krant gaf hij toe dat hij al jaren liegt over zijn ware cv. "Het verhaal werd groter en groter. Ik ben beschaamd over wat ik gedaan heb, en ik heb de SEALs nooit zo in diskrediet willen brengen."