Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 20 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Afschuw om op Instagram geplaatste anti-Ajaxfoto

Dat fans van Ajax en Feyenoord niet altijd de beste vrienden zijn, is algemeen bekend. Maar met de hashtag #anti020week heeft een bepaalde Feyenoord-fan een wel heel gruwelijke foto de wereld in geholpen. Op de foto uit 1944 staan twee Joodse jongetjes: Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2), beiden met een ster op hun borst. Deze jongens zijn kort na het nemen van de foto vermoord. De titel luidt: ‘Toen 020 nog maar 1 ster had’.

Aankomende zondag is de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax in de Kuip in Rotterdam. Voor veel Feyenoord-supporters aanleiding om deze week anti-Ajaxberichten te plaatsen.

https://twitter.com/EWdeVlieger/status/920689736175575045

Wie zijn de jongens?

Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2) zaten in de Tweede Wereldoorlog in het Kovno ghetto, in de Litouwse stad Kaunas. Emanuel werd daar zelfs geboren. De bewuste foto werd in februari 1944 gemaakt door George Kadish, die de plaat schoot op verzoek van Shraga Wainer, de oom van Avram en Emanuel.

Enkele maanden voor de bevrijding van het ghetto werden alle kinderen onder de 12 jaar afgevoerd. Op 27 en 28 maart 1944 gingen de Duitse troepen en Oekraïense hulpverleners alle huizen langs om te kijken of er kinderen onder de 12 jaar woonden. De in totaal 1300 kinderen werden vervolgens neergeschoten of met een trein gedeporteerd naar een onbekende locatie, waar ze werden vermoord.

Shraga Wainer overleefde de oorlog wel en ontving na de oorlog een kopie van de foto van zijn omgebrachte neefjes.

Afzender onbekend

De originele post is geplaatst op Instagram, maar deze lijkt te zijn verwijderd. Er zijn wel screenshots die nu rondgaan op Twitter. De foto is geplaatst onder het account ‘Feyenoordnews.010’. Wie er achter dit account zit, is nog onbekend.

Een woordvoerder van Feyenoord laat weten aan de Telegraaf: „Het lijkt me logisch dat we, zoals ieder normaal denkend mens, dit ten zeerste afkeuren en er volledig afstand van nemen. Het is natuurlijk ook maar zeer de vraag of deze (laffe want) anonieme twitteraars bezoekers zijn van deze club, persoonlijk zou ik ze in elk geval geen supporter willen noemen.”

Op Twitter en Instagram staan meerdere foto’s betreft de #anti020week:

https://www.instagram.com/p/BabIqTqhG37/

https://www.instagram.com/p/BacODzGAB1e/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.