Binnenland

Korps Commandotroepen traint al anderhalf jaar niet meer met scherp in schiethuis

20-10-2017 08:08

Nadat in maart vorig jaar een sergeant van het Korps Commandotroepen (KCT) dodelijk werd getroffen bij een schietoefening in Ossendrecht staakte Defensie meteen het oefenen met scherpe munitie. Het paradepaardje van onze ontzettend gave krijgsmacht gebruikte onder andere vinyldoeken in plaats van kogelwerende wanden bij het oefenen.

Gelukkig was Minister Hennis zo attent om niets te doen met de voorstellen van militairen om de veiligheid van de oefenfaciliteiten van defensie te verbeteren.

Vijftien maanden later, in juni van dit jaar, wist de altijd doortastende Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te melden dat er wellicht iets zou mankeren aan de veiligheidscultuur binnen defensie. Daarna werd de maatregel om niet met scherp te oefenen verlengt.

Minister Dijkhoff, die Hennis na haar aftreden heeft opgevolgd, meldde donderdag dat het besluit om niet met scherp te oefenen sowieso tot begin 2018 duurt. In de praktijk betekent dit dat het KCT nauwelijks kan oefenen met schieten in gebouwen en kamers.

In 2020 zal het KCT de beschikking krijgen over een nieuw, eigen schiethuis met 360-graden schietbaan.