Ultra-orthodoxe ‘dag van woede’ tegen arrestaties

'day of rage'
israelnationnews

Enorme demonstraties van ultraorthodoxe Joden tegen de arrestatie van deserteurs uit de charedi gemeenschap zijn vandaag het donderend slotakkoord van een week van protesten waarin wegen werden geblokkeerd en er confrontaties met de politie plaatsvonden.

Tientallen ultraorthodoxe demonstranten blokkeerden vanochtend het Sjabbatplein in Jeruzalem, een belangrijke kruising die toegang geeft tot verschillende ultraorthodoxe buurten in de Israëlische hoofdstad. Ook Route 443 dichtbij Modiin werd geblokkeerd, maar daaraan werd door de politie snel een einde gemaakt. Dit meldt de Times of Israel. Op de agenda voor vandaag staan nog meer demonstraties: in B’nee B’rak, Asjdod en Beth Sjemesj.

De recente demonstraties volgden op de arrestatie van twee jesjiva-studenten die zich niet hadden gemeld voor hun dienstplicht in het Israëlische leger. Bronnen in de Orthodoxe Raad van Jeruzalem, die tienduizenden aanhangers heeft in het gehele land, zeggen dat hun leider Jitschak Toevia Weiss van plan is zich aan te sluiten bij een van de voor vandaag geplande demonstraties in Jeruzalem. De aanwezigheid van de bejaarde Weiss zou kunnen leiden tot nog meer conflicten met de aanwezige politie.

De genoemde bronnen zeggen ook dat het de bedoeling is de huizen van bewaring overspoeld worden met gearresteerde demonstranten. De demonstranten zijn opgeroepen hun gebedsriemen en tallitot mee te nemen als voorbereiding op een nacht in de cel.

Gisteren zei de zogenaamde Jeruzalem Factie, die het protest organiseert, dat donderdag een ‘dag van woede’ zou worden in het licht van de arrestaties, de slechte behandeling van de arrestanten door de politie en het doorsturen van de deserteurs naar de Marechaussee.

Op woensdag werden zes mensen gearresteerd die probeerden een auto met twee deserteurs te blokkeren die op weg was naar de Marechaussee. In Ma’alee Adoemim werden nog eens drie ultraorthodoxe demonstranten gearresteerd. Afgelopen dinsdag werden veertig demonstranten gearresteerd in B’nee B’rak die agenten aanvielen, wegen blokkeerden en de openbare orde verstoorden, aldus de politie.

Eerder dit jaar verklaarde het Hooggerechtshof van Israël een wet ongeldig die ultraorthodoxe mannen die zich bezighouden met Tora-studie uitsluit van militaire dienst. Het Hooggerechtshof oordeelde dat de wet de gelijkheid ondermijnde. Dit betekent dat deze mannen kunnen worden gedwongen om in dienst te gaan, een omstreden idee met politieke gevolgen. Het hof laat de beslissing echter pas volgend jaar ingaan, om het mogelijk te maken voorbereidingen te treffen voor de nieuwe situatie – iets dat de regering ook een kans geeft met een nieuwe wet te komen.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Ultra-orthodoxe ‘dag van woede’ tegen arrestaties