Palestina wordt met medewerking van internationale bedrijven beroofd van zijn rijkdom aan natuursteen.
E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 19 okt 2017
Beste lezer,

Deze week een interessant interview met Sarit Michaeli van onze Israëlische partnerorganisatie B’Tselem. Ondanks al het sombere nieuws over geweld, uitbreiding van de illegale nederzettingen en voortdurende bezetting, ziet Michaeli de situatie niet als uitzichtloos.
Sarit Michaeli
"In het verleden ging Israël vaak pas op de knieën na militair spierballengerol. Maar ik blijf geloven dat het ook anders kan.

Internationale druk en economische maatregelen kunnen een even grote drijfveer zijn voor Israël om de bezetting stop te zetten. Het land is extreem afhankelijk van de handelsrelaties met het Westen.

Een realistische oplossing kan er alleen komen door een internationale politieke interventie in de regio. Europese leiders moeten resoluut actie ondernemen, op alle niveaus."
> Lees het gehele interview met Sarit Michaeli

Pensioengeld belegd in Israëlische bezetting


Internationale druk en economische maatregelen zijn dus hard nodig, aldus Sarit Michaeli. Precies om deze redenen schreven wij deze week de directies van de pensioenfondsen ABP en PFZW aan.

Deze twee pensioenfonden zijn via hun beleggingen betrokken bij de exploitatie van Palestijnse bodemschatten door de Israëlische bezetter. Samen hebben deze fondsen meer dan 1.5 miljard aan Nederlandse pensioengelden belegd in bedrijven die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken.

The Rights Forum dringt er bij ABP en PFZW op aan het voorbeeld te volgen van het Deense pensioenfonds Sampension. Dit fonds besloot deze maand de belangen in Bank Hapoalim, Bank Leumi, telecombedrijf Bezeq en het Duitse bedrijf HeidelbergCement af te stoten.
Illegaal geëxploiteerde steengroeve op de bezette Westoever. (foto: Yesh Din)

De plundering van Palestina’s witte olie


Wij onderzochten wat de rol is van een bedrijf als HeidelbergCement bij de exploitatie van natuursteen op de Westoever en waarom het zo belangrijk is dat de Nederlandse pensioenfondsen hun handen niet langer vuil maken aan de plundering van Palestina’s 'witte olie'.

Na de bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967 begon Israël met de exploitatie van het bezette gebied. Een onderneming die zou uitlopen op een grondige plundering.

Palestina is exceptioneel rijk aan natuursteen. Vanwege de grote voorraad en hoge potentiële waarde wordt de grondstof Palestina’s ‘witte olie’ genoemd. Het grootste reservoir – ter waarde van 30 miljard dollar – bevindt zich in het zogenoemde C-gebied (Area C). Dat gebied beslaat circa zestig procent van de Westoever en staat onder volledige Israëlische controle.

Area C is vérgaand gekoloniseerd en wordt op industriële schaal van zijn grondstoffen beroofd. De Palestijnse natuursteen is voor Israël goud waard als grondstof voor de bouw van huizen en de aanleg van infrastructuur.
> Lees verder: Pensioenfondsen betrokken bij oorlogsmisdaad
HeidelbergCement
HeidelbergCement
Steun ons werk
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door