NOS NieuwsAangepast

Tanzania pakt twaalf mannen op voor homoseksualiteit

In een hotel in Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania, zijn twaalf mannen aangehouden op beschuldiging van homoseksualiteit. Het gaat om negen Tanzanianen, twee Zuid-Afrikanen en een Ugandees.

"We hebben de criminelen aangehouden in Hotel Peacock. Ze hielden een bijeenkomst over homoseksualiteit", zei het hoofd van de politie in Dar es Salaam, Lazaro Mambosasa. Een van de arrestanten is de hoteleigenaar, die gelegenheid heeft geboden voor de vergadering. Volgens onbevestigde berichten ging de bijeenkomst over het doorbreken van het taboe op aids en de aanpak van die ziekte.

Homoseksualiteit is strafbaar in Tanzania. Bij mannen staat er een straf op van 30 jaar tot levenslang. De arrestanten zullen volgens de politiechef voor de rechter worden gebracht. De drie buitenlanders worden uitgezet.

Doodstraf

Vorige maand werden twintig mannen en vrouwen opgepakt die meededen aan een workshop over hiv en aids. Zij zijn uiteindelijk niet vervolgd en kwamen er met een waarschuwing van af.

Hoewel homoseksualiteit in heel Tanzania bij wet verboden is, werd er tot voor kort niet tot strafrechtelijke vervolging overgegaan. Politiechef Mambosasa roept de bevolking op de politie te tippen over bijeenkomsten waar homo's komen.

Volgens Amnesty International is homoseksualiteit illegaal in 38 van de 54 Afrikaanse landen. In Mauritanië, Somalië en Sudan staat er de doodstraf op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl