Onderzoek: ‘Cash geld in de ban doen kan Amsterdam jaarlijks 6,4 miljard euro opleveren’

Als er in Amsterdam nooit meer cash geld gebruikt zou worden, dan zou dat de stad 6,4 miljard euro per jaar opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van Roubini ThoughtLab in opdracht van Visa. In het onderzoek wordt onderzocht welke voordelen het toenemende gebruik van digitale betaalmethoden in grote steden heeft.

In de honderd onderzochte steden kan het 399 miljard euro per jaar opleveren als er vaker een beroep wordt gedaan op elektronische betaalmethoden. Denk hierbij aan betaalkaarten en mobiel betalen. In het onderzoek is uitgegaan van het aantal digitale betalingen dat op dit moment wordt uitgevoerd door de top 10 procent digitale betalers in een stad. Zouden alle mensen in een stad net zo veel digitaal gaan betalen, dan is het “realiseerbare niveau” bereikt.

Netto voordeel voor jou, bedrijven en overheden

Die 399 miljard euro per jaar is het gecombineerde netto voordeel van consumenten, bedrijven en overheden. Kijken we echter naar alleen de consument, dan komt het directe netto voordeel in de 100 steden neer op bijna 24 miljard euro per jaar. Voor Amsterdam wordt het voordeel voor consumenten geschat op 680 miljoen euro per jaar. Zoals mijn opa altijd mooi zei: “Daar kun je heel veel ijsjes van kopen.”

Die besparing komt uit een aantal verschillende bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je bespaard: je mist 3,2 miljard uren die besteed worden aan bank-, detailhandel- en doorvoertransacties. Daarnaast zouden er minder overvallen zijn waarbij er geld gestolen wordt.

Wordt er naar bedrijven gekeken, dan is het directe netto voordeel in Amsterdam op 3,1 miljard euro per jaar geschat. Voor de 100 steden is dat 265 miljard euro. Hier besparen we ook weer veel op tijd, namelijk 3,1 miljard uren die niet besteed hoeven te worden aan het verwerken van inkomende en uitgaande betalingen. Bovendien neemt het klantenbestand van bedrijven dan toe, wat weer voor een hogere omzet zorgt.

Tot slot maakt de overheid ook flink wat winst op een cashless stad. In Amsterdam zouden overheidsinstellingen een direct netto voordeel van 2,8 miljard euro per jaar hebben. In de 100 steden is dat 110 miljard euro per jaar. Oorzaken zijn meer inkomsten uit belastingen, meer economische groei, kostenbesparingen door efficiëntere administratie en minder kosten voor strafrechtelijke procedures bij overvallen.

Digitaal = meer geld

De conclusie is dus eenvoudig: hoe meer we digitaal betalen, hoe meer geld we overhouden. En het beeld van een cashless stad is niet eens zo vreemd meer. “Dankzij digitale technologieën transformeert de manier waarop stadsbewoners winkelen, reizen en leven razendsnel. Denk bijvoorbeeld aan smartphones en wearables, maar ook aan kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s”, vertelt Lou Celi, hoofd van Roubini ThoughtLab.

Wel zit er nog een voorwaarde aan de overstap: “Volgens onze analyse kan een stad pas werkelijk de stap zetten naar een digitale toekomst als er sprake is van een solide basis voor elektronische betalingen.”

Bovendien zouden er een aantal stappen ondernomen moeten worden voor een cashless stad, blijkt uit het onderzoek. Zo kunnen beleidsmakers steden efficiënter maken door steeds meer over te stappen op digitale betalingen. Daarnaast kunnen overheden programma’s opzetten om de financiële basiskennis te vergroten.