Politiek
  • 7
Stel: er is een nieuw medicijn op de markt. Het is veelbelovend voor mensen met een levensbedreigende ziekte die jij ook hebt. Het is alleen zo duur – 170.000 euro per patiënt – dat de minister zelf met de farmaceut Vertex over de prijs onderhandelt. Dan vraag je je als patiënt tegen ...

ongeveer 1 jaar geleden door TonAlias

REAGEER MET EEN EMOJI
2

@99
Daarover zijn we het wel met elkaar eens, Wild Rover. Persoonlijk zie ik in de farmaceutische industrie liever een omslag van mentaliteit, dat het maken van winst geen topprioriteit meer is, maar meer een gezonder evenwicht tussen geneeskundige roeping en een boterham verdienen.

101 Ronin    
ongeveer 1 jaar geleden door Ronin
0
Meld

@55 @56 Ik wil niet meteen beweren dat uw gedachtegang naïef is maar ga u eens verdiepen in de praktijken van farmaceutische bedrijven. Als u even googelt op “farmaceutische bedrijven en maffia” schrik je van wat dit soort bedrijven uitvreten om aan geld te komen. Ze spelen zelfs letterlijk met de gezondheid en levens van mensen. Hieronder één van de vele linkjes die je kan vinden over hoe de wereld van de farmaceutische bedrijven in elkaar steekt. Ze worden vergeleken met de maffia of zelfs nog erger. Ook termen als witte boorden criminaliteit zie je regelmatig terugkomen. Ook in Amerika zijn de kosten door de absurde medicijnprijzen opgestuwd naar buiten proportionele bedragen die vaak 3 a 4 keer boven de werkelijke kosten liggen voor het ontwikkelen van een nieuw medicijn. Dit impliceert dus dat dit soort bedrijven wereldwijd ontzettend veel macht hebben en letterlijk over lijken gaan om hun verdien model te kunnen handhaven. Zelfs onze geliefde griepprik blijkt beïnvloed te zijn door publicaties die verzorgd zijn door de industrie zelf. Nergens is een onafhankelijk rapport te verkrijgen die überhaupt puur wetenschappelijk bewijs levert dat de griepprik voor de doelgroepen met de hoogste risico’s lijdt tot minder ziekte of sterfgevallen. Maar iedereen gaat er intussen al vele jaren ervan uit dat een preventieve prik vele levens red. Niet bewezen dus en daarbij komt ook nog dat huisartsen 10 Euro per injectie uitbetaald krijgen, dus ook financieel wordt dit gepushed door de farmaceuten.
https://libertaireorde.wordpress.com/2014/09/21/medische-maffia-sector-farmaceutische-industrie-verdienmodel-versus-zorgmodel/
Hieronder een stukje uit bovenstaand artikel over het verdien model van deze bedrijven.
Ontwikkelingskosten
Dat er ontwikkelingskosten worden gemaakt door de farmaceutische industrie is duidelijk. Dat die in de prijs van het medicijn verwerkt worden is te begrijpen. Daar zit voor Anne Gervais Hasenknopf niet het probleem. Zij schreef haar artikel getiteld ‘De gezondheid is duur…Maar wie wordt daar wijzer van?’ vanwege de misstanden en absurditeiten die rond die problematiek bestaan. Waar heeft zij het onder meer over?
Bijvoorbeeld over een antihepatitis C middel (Sofosbuvir). De productiekosten van een dosis voor de behandeling ermee van 12 weken, zijn ongeveer 250 euro. Maar de gevraagde vergoeding ervoor is ongeveer 50 000 euro. Om het prijsverschil te rechtvaardigen komt de farmaceutische industrie aanzetten met het argument dat de ontwikkelingskosten er natuurlijk ook uit moeten komen. Niemand ontkent dat. Maar wel wordt de absurde hoogte ervan bestreden. Die industrie becijfert bijvoorbeeld zelf de ontwikkelingskosten voor een nieuw molecuul op ongeveer 800 miljoen euro. Daarbij wordt echter geen rekening gehouden met allerlei fiscale voordelen en bijdragen in de kosten vanuit de publieke sector, aldus Hasenkopf. Rekent men terug dan komt men op 128 à 206 miljoen dollar als men over Amerikaanse bedrijven spreekt (een getal uit 2009).
Hieronder nog een link waarin beschreven staat hoe bepaalde wetenschappelijk publicaties van medicijnen uitgebracht worden. Oftewel de slager keurt via een omweg zijn eigen vlees.
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/18/geneesmiddelen-zijn-gevaarlijk-1558376-a662526

102 Mvid-    
ongeveer 1 jaar geleden door Mvid-
1
Meld

Tja hier wordt er gediscussieerd over een medicijn rekening a 170k per jaar en hoe absurd het is dat de overheid het niet wil betalen. In de VS van trump zijn er miljoenen die niet verzekerd zijn en moeten terugvallen op een jaarlijks gratis healthcare event en daar maar hopen dat zij eindelijk na 2 jaar geen dokter hebben gezien, geholpen worden. Trump voor PM in Nederland. Oh nee stom, dan kunnen we niet meer discussieren over deze 170k.

103 Gut    
ongeveer 1 jaar geleden door Gut
6
Meld

@93

1200 x 170.000 is 2.000.000.000

Dat zijn al 10 mln premiebetalers, die allemaal 20 euro bij moeten betalen en inderdaad per jaar, en niet per maand.
,

104 DaStef    
ongeveer 1 jaar geleden door DaStef
0
Meld

@103

Wilt u het betalen, die 20 euro extra premie per jaar?

De overheid kan namelijk alleen geld uitgeven dat ze ook ontvangt.

105 DaStef    
ongeveer 1 jaar geleden door DaStef
0
Meld

@105 Ach ....we zijn ook bereid ieder jaar de exorbitante topsalarisen van de directieleden van onze zorgverzekeraars te betalen. Dit waren hun salarissen in 2012. Daar boven op krijgen ze ongeveer 30.000 euro pensioen bijdrage. Gelukkig zijn het er geen 750 maar als één van deze mannen een taaislijm ziekte krijgt hebben ze in ieder geval financieel geen probleem.

AchmeaDivisie-directeur zorg 452.000 Euro

VGZBestuursvoorzitter 390.000 Euro

CZ Bestuursvoorzitter 415.000 Euro

Menzis Bestuursvoorzitter 391.000Euro

106 Mvid-    
ongeveer 1 jaar geleden door Mvid-
0
Meld

@96 : Dank voor het antwoord. Uiteraard hoop ik ook dat mensen die het aangaat heel veel jaren extra. En voor de goede orde: ik ben het er helemaal niet mee eens dat dit medicijn niet meer vergoed wordt uit de basisverzekering.
De reden van mijn vraag: ik hoop wel dat er - liefst hier in Nederland op universiteiten - onderzoek wordt gedaan naar een geneesmiddel voor taaislijmziekte. En geen gezeur over patent: dat is dan voor de Nederlandse staat.

107 Reagentje    
ongeveer 1 jaar geleden door Reagentje
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Moslimhaat wordt echt een probleem
Er was nauwelijks media-aandacht voor, maar t...

1 dag geleden door website002internet

Paul Manafort adviseerde president Trump over...
Paul Manafort, de voormalige campagneleider v...

1 dag geleden door Denisova

Tsjechische politici willen islam volledig ve...
Nu discussiëren politici in het Tsjechische p...

1 dag geleden door Inter

Hoever durft Trump te gaan voor grensmuur?
Donald Trumps belangrijkste belofte – een muu...

1 dag geleden door Moskowfiets

Trump krijgt gelijk over China van Democraat...
Schumer heeft precies dezelfde zorgen over Ch...

10 uur geleden door Vageali6888


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Marrie
GroenLinks: 'Laat demente ouderen niet geforc...
Groen Links willen zeker uitgeprocedeerden b...

minder dan een minuut geleden door Marrie

WijzeDwaas
Denemarken scheldt schulden burgers kwijt...
Kan ik ook een dagje Deen worden?...

1 minuut geleden door WijzeDwaas

Hadjememaar
Annabel Nanninga (FvD): ‘Plaats asielzoeker...
@49 Gezet? Het understatement van de dag....

1 minuut geleden door Hadjememaar

Dalon
Rusland: Vanaf nu militaire vergelding voor i...
@8 Niet zo lichtvaardig denken. Dream on. He...

1 minuut geleden door Dalon

Xmod
Denemarken scheldt schulden burgers kwijt...
Den Haag heeft veel zeer dure linkse hobby's....

1 minuut geleden door Xmod

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig