Om niets neergeschoten student voor leven verlamd

De fiets van het slachtoffer bleef achter op de Korreweg. Foto: Eigen foto

De fiets van het slachtoffer bleef achter op de Korreweg. Foto: Eigen foto

De 21-jarige student die zonder enige reden werd neergeschoten in Groningen is voor de rest van zijn leven verlamd aan zijn onderlichaam.

Het slachtoffer werd in de nacht van zaterdag op zondag belaagd door drie licht getinte mannen, die hem aanspraken toen hij hen voorbijfietste op de Korreweg. Daarna werd hij aangevallen en beschoten. Toen hij wegvluchtte werd hij nogmaals beschoten en in zijn rug geraakt.

Zo beleefd even te stoppen

Volgens de politie had het slachtoffer zaterdagavond in de bioscoop gewerkt. Daarna was hij gaan stappen met vrienden. Omstreeks vijf uur in de ochtend fietste hij alleen naar huis. Ter hoogte van het Bernoulliplein passeerde hij de mannen die hem vroegen of hij ‘iets wilde drinken’. ,,De student kende hen niet, was zo beleefd even te stoppen, maar vertelde dat hij niets hoefde”, aldus politiewoordvoerder Ron Reinds.

,,Niemand begrijpt eigenlijk wat er daarna gebeurde: de mannen gingen om hem heen staan, hij werd aangevallen en hij hoorde ineens een knal. Dat bleek een schot. De student was toen al geraakt. Hij kon nog wegrennen, maar is tijdens zijn vlucht nog een paar keer beschoten. Hij werd onder meer geraakt in zijn rug, waardoor hij nu verlamd is.”

 

Eén verdachte opgepakt

Terwijl hij werd geopereerd deed de politie sporenonderzoek op de Korreweg. Dankzij getuigen werd diezelfde ochtend een 19-jarige man uit Groningen gearresteerd.

De verdachten reden hard weg in een groene Mazda Premacy, aldus getuigen. Deze wagen werd kort erna aangetroffen in de omgeving van het station Groningen Noord.

De overige betrokkenen zijn nog niet gearresteerd. ,,Het waren drie mannen, van begin 20, die onderling straattaal spraken. De student hoorde toen hij werd neergeschoten dat de andere twee iets riepen tegen de schutter. Alsof ze het er niet mee eens waren dat hij schoot.”

 

Vier schoten

De Mazda is voor de schietpartij gezien bij cafetaria De Wending op de hoek Bedumerweg-Rodeweg, enkele honderden meters verwijderd van de plaats waar is geschoten. Bij het cafetaria zaten vier mannen in de auto.

Een getuige, die niet met zijn naam genoemd wil worden, hoorde vier schoten, snel achtereen, zag de schutter wegrennen en achter het stuur springen van de Mazda. ,,Het slachtoffer is nog zo’n twaalf meter voortgestrompeld. Bij een verkeersbord zakte hij in elkaar. Hij was nog wel bij bewustzijn, sprak verstaanbaar, maar was overduidelijk in shock. Hij had veel bloed over zijn keel stromen.”

De politie is verbijsterd: ,,Dat deze jonge Groninger voor zijn leven verlamd is, en de impact die het heeft op hem en zijn omgeving, is met geen pen te beschrijven. Dit is zo’n ernstige zaak, hier moet duidelijkheid over komen. Het beste is als de verdachten zichzelf melden. Maar daarnaast hebben we echt de hulp van het publiek nodig.”