Aangepast

Mogelijk Nederlandse IS-strijders gedood bij verovering Raqqa

Bij de verovering van IS-bolwerk Raqqa in Syrië zijn vooral veel buitenlandse strijders van Islamitische Staat omgekomen. In Raqqa waren ook Nederlandse IS-strijders actief. Dat zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in een gesprek met Nieuwsuur.

Het nieuws is lastig te controleren: onafhankelijke berichten over de gevechten zijn er nauwelijks. Concrete informatie over de Nederlandse strijders is er niet.

"De IS-strijders die zich hebben overgegeven, kwamen uit Raqqa. Degenen die zich weigerden over te geven, waren buitenlandse strijders", zegt Perwer Mohammad Ali namens de SDF. "Ze zijn gedood door de SDF tijdens de militaire operatie."

Volgens de woordvoerder waren er ook Nederlanders in Raqqa. "Er zijn verschillende nationaliteiten: er zijn Nederlandse, Franse en Britse strijders."

'Vooral veel buitenlandse IS-strijders vonden de dood bij verovering Raqqa'

Aan het eind van de ochtend viel het laatste bastion van de terroristen in de Syrische stad: het voetbalstadion. Dat deed de afgelopen jaren dienst als gevangenis.

Volgens de strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten betekent de verovering van Raqqa zwaar gezichtsverlies voor Islamitische Staat. "Mensen dachten dat IS nooit zou bezwijken, maar nu raken ze hun kalifaat, hun hoofdkwartier en hun hoofdstad kwijt door toedoen van onze SDF-strijders. We zijn erg trots."

De strijders van het SDF verwachten niet dat er nog burgers zijn in Raqqa, omdat alle burgers door de SDF naar veilig gebied zijn gebracht. De troepen proberen nu boobytraps en achtergebleven IS-strijders uit te schakelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl