NOS Nieuws

Nuon doet licht en kachel weer aan bij mensen met schulden

Energiebedrijf Nuon gaat soepeler om met mensen die zijn afgesloten van gas en licht of gedwongen op zoek zijn naar een nieuwe energieleverancier. Wie met problematische schulden kampt en de energierekeningen niet meer kan betalen, hoeft in veel gevallen niet in het donker en de kou te zitten.

Mensen met schulden, die onder gerechtelijk bewind vallen, kunnen via de bewindvoerder weer aangesloten worden en een nieuw contract krijgen. Een kredietwaardigheidstoets is niet nodig en ook hoeven ze geen waarborgsom van 575 euro te betalen. Gas en licht krijgen ze bovendien tegen een zo goedkoop mogelijk tarief.

Uit een proefproject samen met bewindvoerders bleek dat deze aanpak meer effect heeft bij het oplossen van financiële problemen. Afsluiten van gas en licht duwt mensen verder in de ellende, is het idee, waardoor vooruitzicht op het terugbetalen van de opgebouwde schulden niet beter wordt. Nuon heeft een kwart van de energiemarkt in handen en twee miljoen klanten. Daaronder zitten mensen met problematische schulden die hun energierekening niet meer betalen.

Neerwaartse spiraal

Energiebedrijven vormen samen met zorgverzekeraars en woningcorporaties de top drie van schuldeisers. In Nederland staan meer dan 300.000 mensen onder gerechtelijk bewind. Elk jaar worden gemiddeld 100.000 mensen afgesloten van stroom en gas omdat ze hoge schulden hebben opgebouwd.

Een nieuw contract met een energieleverancier is lastig omdat mensen het geld niet hebben voor de waarborgsom. Daardoor dreigt een neerwaartse spiraal van meer schuld en verstoken blijven van basisvoorzieningen als warmte en licht.

"De gebruikelijke waarborgsom is bedoeld om het risico op oplopende onbetaalde rekeningen en de daarmee gemoeide kostenposten af te dekken, maar het onthoudt mensen de toegang tot een basisbehoefte en daar is niemand bij gebaat", vindt Nuon-directeur Klanten Cindy Kroon.

Bewindvoerder

Van 'Nuon verlicht', zoals de dienst heet, kunnen alleen bewindvoerders gebruikmaken, niet de klanten zelf. Aansluiting of een nieuw energiecontract afsluiten kan dus uitsluitend via een bewindvoerder, die ook gedeeltelijk garant staat voor de klanten. Wie geen bewindvoerder heeft die financieel orde op zaken stelt, kan er geen gebruik van maken.

Nuon is al een paar jaar bezig met het voorkomen van schulden, onder meer door tijdig betalingsproblemen te signaleren en zo snel mogelijk in te grijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl