Misdaad op Alexanderplatz in Berlijn ‘escaleert’

17-10-2017 10:55

Een 23-jarige is vannacht aangevallen en ernstig gewond geraakt op Alexanderplatz in het centrum van Berlijn. “Op maandagavond worstelde hij met een andere man, toen hij werd aangevallen door een groep,” zei een woordvoerder van de politie dinsdagochtend. De 23-jarige kreeg een hoofdstoot, waarbij hij meerdere tanden verloor. “Daarnaast werd hij in zijn de rug gestoken met een mes,” aldus de woordvoerder. Van de daders ontbreekt nu nog elk spoor.

Belangrijk verkeersknooppunt

Er zijn bijna dagelijks aanvallen op Alexanderplatz, een groot winkelgebied en belangrijk verkeersknooppunt voor bussen, treinen en metro’s, waar ook veel jongeren en toeristen komen, dagelijks in totaal zo’n 300.000 mensen. De daders zijn steeds bijna altijd ‘jonge mannen’ of ‘mannelijke tieners’.

Afgelopen dinsdag werd een 14-jarige jongen die uit de S-bahn kwam met een mes aangevallen. Een van de daders stak de jongere in zijn linkerarm. De politie heeft later twee 18-jarigen en een 15-jarige opgepakt. Op donderdagmiddag kwam het tot gewelddadigheden tussen een 24-jarige en een 20-jarige man op Alexanderplatz. De 24-jarige stak daarbij meerdere keren met een mes.

Oproepen voor permanente videobewaking steeds luider

Als reactie op de escalerende misdaad is de stad nu begonnen met het opbouwen van een politiebureau op Alexanderplatz. Het zal 24 uur bezet worden door drie ambtenaren. De politie wil ook meer camera’s daar gebruiken – maar niet stationair en permanent, maar tijdelijk en ‘evenement gerelateerd’.

In Duitsland geldt privacy nog als heilig, maar de oproepen voor permanente videobewaking worden wel steeds luider. De voormalige Justitiesenator Thomas Heilmann heeft afgelopen weekeind opgeroepen opnieuw campagne te voeren voor een referendum voor meer videobewaking. Hij wordt geholpen door een vrouw, Tina K., de zus van een jongen die vijf jaar geleden op Alexanderplatz werd doodgeslagen. “Alexanderplatz is een donkere, gewelddadige plaats. Het kan niet zijn dat jonge mensen hier dagelijks worden neergestoken,” zegt Tina K. “Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is om misdaad te voorkomen met video surveillance.”