Direct naar artikelinhoud
Column

'Naar het Pieter Baan Centrum? Dat moet je weigeren'

Theodor HolmanBeeld Wolff

"Luister, ik wil niet weten of je het wel of niet hebt gedaan, ik wil alleen weten waarvan je verdacht wordt. Begrijp je wat ik zeg?"

"Jazeker."

"Mooi. Waarvan word je verdacht?"

"Van verkrachting en moord."

"Heb je bekend?"

"Ik ben nog niet verhoord."

"Wat verwacht je precies van mij?"

"Ik wil zo snel mogelijk weer op straat lopen."

"Dan moet je je tijdens het verhoor beroepen op je zwijgrecht, begrijp je dat?"

"Ja, ik geef nergens antwoord op."

"Heel goed. Vervolgens zullen ze zeggen dat je naar het Pieter Baan Centrum moet om onderzocht te worden. Dat moet je weigeren."

"Kan ik dat weigeren?"

"Zeker. Dat moet je ook doen. Zorg ervoor dat je niet psychisch onderzocht wordt."

"Ik begrijp het."

"Nu lees ik in het dossier dat ze jouw dna op het slachtoffer hebben gevonden. Dat linkt jou aan het slachtoffer. Ik zou kunnen betogen dat het slachtoffer heeft geprobeerd jou te verleiden, dat je tegenstribbelde, waardoor jouw dna op haar kleren terecht is gekomen, en dat je daarna de plaats van het delict hebt verlaten, maar in verband met mijn moraliteit kan ik dat alleen zeggen als dat zo is. Snap je dat?"

"Ja, dat snap ik... wat u zegt."

"Was zij ook niet verliefd op een kennis van je, wiens naam jij niet kent, en van wie je uit een ooghoek meende te zien dat er iets tussen hen gebeurde... Toch?"

"Eh... ja... Na mij... inderdaad."

"Toen ze nog leefde, was het niet?"

"Ja... Inderdaad... eh... klopt..."

"Ik lees in het dossier dat jouw vingerafdrukken op haar keel zijn gevonden, maar dat kwam natuurlijk doordat ze jou aanviel en jij haar bij de keel hebt gegrepen om haar af te weren. Snap je wat ik zeg?"

"Ja... Om af te weren, ja."

"Ze zullen betogen dat ze geen vingerafdrukken hebben gevonden van die zogenaamde vriend, maar dan zal ik zeggen dat die vriend misschien handschoenen aanhad, en dus geen vingerafdrukken achtergelaten kon hebben."

"Ja... Hadden ze ook niet sperma van mij gevonden?"

"Zeker, maar dat kwam doordat ze jou tot seks dwong, zal ik betogen, want jij houdt je mond! Ze bedreigde je. Ze dreigde je aan te geven bij de politie omdat je haar zogenaamd mishandelde..."

"Maar dat heb ik inderdaad... ik bedoel... ja."

"Het recht kennende denk ik wel dat ik je vrij krijg."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief

Reageren? t.holman@parool.nl

Ze dwong jou tot seks, zal ik betogen, want jij houdt je mond!