Direct naar artikelinhoud

Brexiteers, word wakker

Aan de rand van het Brexit-ravijn moeten de Britten realistischer worden en de Europeanen flexibeler.

Commentaar
Beeld afp

Het ravijn is nog een eindje weg, maar de kans dat de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie uitlopen op een mislukking begint steeds groter te worden. EU-onderhandelaar Michel Barnier waarschuwde afgelopen week dat de gesprekken compleet vast zitten.

Dat is slecht nieuws voor Nederland, dat meer dan andere EU-landen afhankelijk is van de Britse markt. Volgens een berekening van de Rabobank zou Nederland mogelijk 35 miljard euro schade lijden als het op een harde Brexit uitloopt.

Een van de belangrijkste struikelblokken is dat de EU niet over handelskwesties wil praten zolang er geen akkoord is over de status van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, de grens met Ierland en hoeveel Londen de EU schuldig is in het kader van de boedelscheiding. De Britten willen eerst zicht krijgen op de toekomstige handelsrelaties voordat ze zich op deze punten vastleggen.

Gezien de tijdsdruk - eind maart 2019 gaapt het ravijn - is het te hopen dat de EU-leiders Barnier deze week een ruimer mandaat geven om de impasse te doorbreken.

Daarvoor is ook nodig dat de Britten thuis orde op zaken stellen. Het kabinet van premier May is zo verdeeld, dat er voor de EU geen touw aan vast te knopen valt wat Londen precies voor ogen staat. Terwijl May aankoerst op een zachte Brexit, wordt zij keer op keer in de weg gezeten door radicale Brexiteers die, zo lijkt het, denken dat 'geen deal' de beste uitkomst is.

Terwijl May aankoerst op een zachte Brexit, wordt zij keer op keer in de weg gezeten door radicale Brexiteers

Een slecht teken is dat Brexit-minister David Davis weigert de resultaten bekend te maken van een aantal studies over de gevolgen van de Brexit voor de Britse economie. Davis betoogt dat openheid daarover de onderhandelingspositie van de Britten zou ondermijnen.

Maar een veel groter gevaar is dat nationalistische romantici als Boris Johnson op die manier kunnen doorgaan met het verspreiden van sprookjes over het luilekkerland waarin de Britten terecht zullen komen, als ze uit de EU vallen.

Volgens de studie van de Rabobank zal een harde Brexit Groot-Brittannië over tien jaar op 450 miljard euro verlies komen te staan. Dat vooruitzicht zou voor de Brexiteers het signaal moeten zijn: wakker worden!

Nationalistische romantici als Boris Johnson kunnen doorgaan met het verspreiden van sprookjes