Direct naar artikelinhoud

The Economist: Amsterdam de veiligste stad van Europa

Het Britse vooraanstaande tijdschrift The Economist heeft een lijst samengesteld van de veiligste steden ter wereld. Amsterdam komt wereldwijd op de zesde plek.

Amsterdam staat boven steden als Zürich en StockholmBeeld Rink Hof

Hoewel de faam van de stad van Wallen, wiet en onderwereldafrekeningen anders zou doen vermoeden, is Amsterdam de veiligste stad van Europa.

The Economist maakte opnieuw de Safe Cities Index. Na Tokyo, Singapore, Osaka, Toronto en Melbourne is Amsterdam, als eerste Europese stad, volgens het opinieblad te veiligste stad ter wereld. Andere Europese steden in de top-10 zijn Zürich en Stockholm. 

De onderzoeksredactie van het tijdschrift nam een zestigtal wereldsteden onder de loep en vergeleek hoe die scoren op 49 indicatoren op het gebied van digitale veiligheid, gezondheidszorg, veilige infrastructuur en persoonlijke veiligheid. Veel Oost-Aziatische steden scoren hoog, terwijl het Pakistaanse Karachi en het Burmese Yangon onderaan de lijst bungelen. 

Amsterdam staat met name hoog op het gebied van digitale veiligheid. Ten opzichte van 2015, toen The Economist de vorige versie van de index publiceerde, heeft Amsterdam gewonnen van Stockholm: toen stond de Zweedse hoofdstad nog hoger dan die van Nederland.

De aanslagen in Stockholm eerder dit jaar kunnen de reden daarvoor zijn, omdat de Economist-redactie ook heeft gekeken naar de hoeveelheid terroristische aanslagen in de steden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.