Twee neutronensterren klappen met ongekend geweld op elkaar. Voor het eerst zijn er zwaartekrachtgolven én licht waargenomen van zo'n botsing, 130 miljoen lichtjaar van de aarde. Dat levert ook bewijzen op voor de lang gezochte 'kilonova'. Bij zo'n explosie worden zware elementen als goud en lood de ruimte in geblazen.
Volledig scherm
PREMIUM
Twee neutronensterren klappen met ongekend geweld op elkaar. Voor het eerst zijn er zwaartekrachtgolven én licht waargenomen van zo'n botsing, 130 miljoen lichtjaar van de aarde. Dat levert ook bewijzen op voor de lang gezochte 'kilonova'. Bij zo'n explosie worden zware elementen als goud en lood de ruimte in geblazen. © RV

Wetenschappers in alle staten: heelal geeft goud prijs

Voor het eerst hebben natuur- en sterrenkundigen een kosmische gebeurtenis waargenomen met zwaartekrachtgolven én licht. Deze uitzonderlijke combinatie kwam vrij bij de botsing van twee neutronensterren, ultra-compacte overblijfselen van ontplofte zware sterren. De waarneming leert onder meer dat bij zo’n botsing goud, platina en lood de ruimte in worden geblazen.