Zijlstra na afloop van een onderhandelingssessie met informateur Zalm

'Zijlstra wordt minister van Buitenlandse Zaken'

Halbe Zijlstra wordt voor de VVD minister van Buitenlandse Zaken, meldt De Telegraaf. Verder zou zijn partijgenoot Eric Wiebes het klimaat onder zijn hoede krijgen, als minister van Economische Zaken en Klimaat.

Van Zijlstra, die onder het vorige kabinet voorzitter was van de VVD-fractie, was bekend dat hij een ministerspost ambieerde. Eerder was hij staatssecretaris van Cultuur. Ook Sociale Zaken werd nu genoemd als optie voor Zijlstra.

Zijlstra was als secondant van VVD-leider Rutte nauw betrokken bij de onderhandelingen over een regeerakkoord. Op Buitenlandse Zaken zou hij de opvolger zijn van PvdA-minister Bert Koenders.

Wiebes, in het vorige kabinet staatssecretaris van Financiën, volgt op Economische Zaken partijgenoot Henk Kamp op, schrijft De Telegraaf. Dat ministerschap wordt in het kabinet-Rutte III uitgebreid met het onderwerp klimaat.

Verbazing

Volgens het dagblad wekt de benoeming van een VVD'er als klimaat-bewindspersoon in politiek Den Haag enige verbazing. Aangenomen was dat een coalitiegenoot als D66 of ChristenUnie die post zou binnenhalen.

In totaal komen er in het nieuwe kabinet zestien ministers en acht staatssecretarissen. Vorige week lekte al uit dat CDA-senator Wopke Hoekstra waarschijnlijk minister van Financiën wordt. Beoogd premier Rutte wil volgende week donderdag zijn volledige ploeg op het bordes bij koning Willem-Alexander hebben staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl