Direct naar artikelinhoud

Tienduizenden Fransen delen met 'verlink je varken'-actie hun verhalen over seksuele intimidatie

De affaire-Harvey Weinstein leidt ook in Frankrijk tot zelfonderzoek. De journaliste Sandra Muller riep vrouwen op mannen door wie ze seksueel waren lastig gevallen - of erger - via Twitter aan te geven.

Harvey Weinstein.Beeld epa

Zelf noemde ze een voormalige chef, die tegen haar gezegd zou hebben: 'Jij hebt grote borsten. Jij bent mijn type. Ik zou je de hele nacht kunnen laten klaarkomen.'

Ze gaf haar actie de hashtag 'balancetonporc', 'verlink je varken'. Dit weekend kwamen er vijftigduizend tweets over het onderwerp binnen. #Balancetonporc werd trending op Twitter, naast de Franse versie van Dancing with the stars.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

'Roofdierensysteem' in Hollywood

Vooral veel vrouwelijke journalisten en studenten reageerden. Anders dan Muller noemden de meesten niet de naam van de mannen die ze beschuldigden. Een radiojournalist vertelde dat haar chef haar bij de keel had gepakt en gezegd: 'Op een dag zul je met me neuken, of je wilt of niet.' Een actrice en presentatrice die de avances van een tv-producer afwees kreeg te horen: 'Jij zult nooit meer werken, kleine hoer.' Andere vrouwen vertellen over ongepaste opmerkingen, handtastelijkheden, ongewenste kussen en zelfs pogingen tot verkrachting.

In de Journal du Dimanche schreef actrice Isabelle Adjani een aanklacht tegen het 'roofdierensysteem' in Hollywood. Volgens Adjani wordt het normaal gevonden dat een actrice seks heeft met machtige mannen om carrière te maken. In Frankrijk gaat het er 'achterbakser' aan toe, aldus Adjani. Volgens haar worden vrouwen vaak lastiggevallen 'door mannen die pretenderen dat ze het galante spel van de verleidingskunst beoefenen'.

Twitter bericht wordt geladen...

Nieuwe beschuldiging

Ondertussen breidt de affaire-Weinstein zich uit. In The Sunday Times verklaarde de Britse actrice Lysette Anthony dat ze in de jaren tachtig is verkracht door de filmproducent, die haar appartement binnenviel en zich op haar stortte. Anthony is de vijfde vrouw die de filmproducer van verkrachting beschuldigt.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, het filmgilde dat de Oscaruitreiking organiseert, heeft Weinstein als lid geroyeerd. De tijd van opzettelijke onwetendheid en 'schandelijke medeplichtigheid aan seksueel roofdierengedrag' is voorbij, aldus de Academy in een verklaring. In Frankrijk wordt bekeken of Weinstein het Légion d'Honneur kan worden ontnomen, de hoge onderscheiding die hem in 2012 door president Sarkozy werd toegekend.

De Britse actrice Lysette Anthony.Beeld afp

Lees ook: Waarom heeft het zo lang geduurd voordat de God van Hollywood viel?

Met zijn films oogstte producent Harvey Weinstein 341 Oscarnominaties (en 81 Oscars). Verklaart dat het lange zwijgen van Hollywood over zijn donkere kanten? (+)