Direct naar artikelinhoud

Ex-directeur Slotervaart vervolgd voor verduistering

Aysel Erbudak, ex-directeur van het Slotervaartziekenhuis, moet op 23 november voor de strafrechter verschijnen op verdenking van verduistering van 1,2 miljoen euro en valsheid in geschrifte.

Aysel Erbudak, ex-topvrouw van het Slotervaartziekenhuis.Beeld anp

Dit bevestigt een woordvoerder van het openbaar ministerie. "Dat geld is niet besteed aan de zorg en dat vinden wij ernstig." 

Erbudak staat al sinds het voorjaar van 2014 onder verdenking van de Fiod, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, die destijds huiszoeking bij haar verrichtte in haar toenmalige woonplaats Beverwijk. De zaak heeft betrekking op Erbudaks periode bij het Slotervaart, waar ze in 2006 aantrad toen het ziekenhuis op de rand van faillissement verkeerde.

Haar eerste jaren waren succesvol, maar toen de financiële problemen terugkeerden ontstonden spanningen tussen Erbudak enerzijds en anderzijds de medische staf, de overige directieleden en de aandeelhouders. Er volgde een machtsstrijd die Erbudak verloor. Begin 2013 werd ze ontslagen. 

Onderzoek van de administratie bracht vervolgens malversaties aan het licht. Waarschijnlijk zijn dat de zaken waarvoor ze nu terecht moet staan. 

Toeristisch resort
Eerder bleek uit onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer dat Erbudak in 2011 ten koste van het Slotervaartziekenhuis 2 ton in eigen zak stak via transacties met Drimpy, een digitaal platform voor patiënten, familieleden en medici. Daarnaast werd het Slotervaart 1 miljoen armer bij een transactie die te herleiden is tot 2008, toen Erbudak geld nodig had om een toeristisch resort te kopen dat ze in Turkije exploiteerde.  

Met behulp van een Utrechtse ondernemer kreeg Erbudak 2 ton plus een bankgarantie van 8 ton. Het Slotervaart maakte nadien 1 miljoen euro over aan de ondernemer. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit gebeurde met vervalste facturen, waarbij geld van het ziekenhuis zou zijn aangewend voor Erbudaks privéproject.

Failliet
In een interview met Het Parool in 2015 ontkende Erbudak dat het een privéproject betrof. "Iedereen wist van dit project - Jan Schram en de andere leden van de raad van bestuur van het Slotervaart." Probleem was volgens haar dat geldstromen van Schrams bedrijven en het ziekenhuis met elkaar verweven waren.

Na haar ontslag raakte ze verwikkeld in civiele rechtszaken tegen het ziekenhuis en de nabestaanden van de miljonair Jan Schram, haar voormalige zakenpartner. Daarbij werd ze veroordeeld tot het terugbetalen van in totaal 4,1 miljoen euro. Voorjaar 2015 werd ze persoonlijk failliet verklaard op verzoek van MC Slotervaart, zoals het ziekenhuis inmiddels heet, dat nog 1,7 miljoen van haar tegoed heeft. 

Erbudak weigert commentaar, net als haar advocaat Theo Hiddema, tevens Kamerlid voor Forum voor Democratie.

Lees ook:
 De opkomst en ondergang van oud-Slotervaartdirecteur Erbudak zorgt voor meeslepend theater