achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Eerste en Tweede Kamer hadden moord Anne Faber wellicht kunnen voorkomen

De Haagse raderen draaien traag. In de zomer van 2010 lag er een wet in de Tweede Kamer die er voor moest zorgen dat types als de verdachte van de moord op Anne Faber TBS zouden kunnen krijgen ook als ze zich niet psychisch wilden laten onderzoeken. Die werd eind 2012 aangenomen en ligt sinds begin 2013 voor in de de Eerste Kamer. 

Diezelfde Eerste Kamer besloot in februari 2015 die wet én de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg, 'gelet op hun samenhang,' gezamenlijk te behandelen. Die laatste werd begin dit jaar aangenomen door de Tweede Kamer. 

De Eerste Kamer buigt zich volgend jaar opnieuw over dit pakket aan wetten. Dat meldde Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) vrijdagavond (timing is alles, nietwaar?) in een brief aan de TweedeKamer waar vragen waren gerezen.  

"Ik vertrouw erop daarmee het mogelijke misverstand weg te nemen dat de behandeling van het wetsvoorstel 'al jarenlang stilligt'", schreef ze ook nog.

Formeel deugt het allemaal, bijnaam van de senaat is niet voor niets Chambre de réflexion maar qua rechtvaardigheidsgevoel hebben u en ik en Anne Faber en haar nabestaanden daar geen fuck aan.

Bovendien is dat TBS-systeem niet zaligmakend. Vier dagen voor de verdwijning van Anne Faber verkrachtte een TBS'er op ONBEGELEID VERLOF IN HET PARK NAAST DE GRONINGSE VAN MESDAG-KLINIEK WAAR HIJ VERBLEEF EEN 22-JARIGE VROUW. Sorry voor de kapitalen maar ik word nogal boos als ik zo'n berichtje moet tikken. 

Helemaal omdat de kliniek het incident ook nog eens wilde stilhouden. (PVV-kamerlid Gidi Markuszower was overigens de enige die aan de parlementaire bel trok).

Enfin, volgend jaar wordt dus een wet van kracht die TBS-maatregelen makkelijker moet maken. Maar ook TBS'ers gaan op proefverlof net zoals nonTBS'er Michael P. - noem het een schaduw-TBS'er, hij zat tenslotte wel in een forensische kliniek - naar buiten mocht. Met alle gevolgen van dien.

Het meest schrijnende van de hele kwestie is echter deze alinea in de uitspraak van de rechtbank inzake de eerdere dubbele verkrachting door Michael P.

"Gelet op het feit dat deskundigen geen oordeel hebben kunnen geven over de toerekeningsvatbaarheid van verdachte, kunnen de feiten in volle omvang aan verdachte worden toegerekend. Met name vanwege het ernstige en gruwelijke karakter van de verkrachtingen, in samenhang bezien met de verklaringen van [medeverdachte] en [getuige3] dat verdachte trots was op de verkrachtingen en blij was dat een droom was uitgekomen, is de rechtbank van oordeel dat de samenleving zo lang mogelijk tegen verdachte moet worden beschermd."

'Zo lang mogelijk' had levenslang moeten zijn.

Regel dat, Den Haag. Voorkom deze drama's. Roep een halt toe aan een ziek justitieel systeem dat onschuldige burgers blootstelt aan maniakken.

BAS PATERNOTTE

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.