Printplaat met chips
© Raimundas/Shutterstock.com

De afgelopen dagen is met een grootschalige oefening getest hoe goed Nederland bestand is tegen een aanval via het internet. Zo’n aanval zou bijvoorbeeld het stroomnet plat kunnen leggen. Het nieuwe kabinet wil volgens het regeerakkoord tientallen miljoenen extra investeren in cybersecurity.

Samenwerking is goed

Volgens Patricia Zorko (plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) is uit de test gebleken dat de samenwerking tussen de overheid en organisaties goed is. Verschillende ministeries en zo’n zestig organisaties uit vitale sectoren deden mee aan de oefening. Er werd getest hoe goed Nederland bestand is tegen internationale aanvallen, zoals Wannacry en Petya eerder dit jaar.

Er is niet bekendgemaakt wat precies het resultaat is van de oefening. Twee jaar geleden werd een soortgelijke oefening uitgevoerd en toen werden de resultaten ook niet bekendgemaakt.  Wel zegt Patricia Zorko dat er een goede basisveiligheid is en dat het belangrijk is om regelmatig zulke oefeningen uit te blijven voeren.

Laat een reactie achter