Buitenland

Aanslag met vrachtwagen in Somalische hoofdstad: zeker 231 doden, 300 gewonden

15-10-2017 00:56

Het dodental als gevolg van een bomaanslag op een druk kruispunt in de Somalische hoofdstad Mogadishu is zondag opgelopen tot 231. In het puin van ingestorte gebouwen wordt nog naar slachtoffers gezocht, maar de aanslag is nu al verreweg de bloedigste sinds islamitische militanten van al-Shabaab in 2007 de heilige oorlog uitriepen. De directeur van een ziekenhuis bevestigde dat daar 221 doden waren geteld. Een ander ziekenhuis meldde er tien. Door de aanslag raakten meer dan driehonderd mensen gewond.

De vrachtwagen reed volgens ooggetuigen met hoge snelheid door een straat, waarbij in de file staande motorfietsen en auto’s werden geplet of aan de kant geschoven. Politiemensen openden het vuur op de bestuurder, die er desondanks in slaagde een van de drukste kruispunten in de stad te bereiken en daar zijn lading tot ontploffing te brengen.

Overheidsmedewerkers en journalisten

De bom ontplofte in een buurt met veel overheidskantoren, winkels, hotels en restaurants. Volgens ooggetuigen was een hotel waar vaak overheidsmedewerkers, journalisten en uit het buitenland teruggekeerde Somaliërs verblijven mogelijk het doelwit van de aanslag.

Verschillende gebouwen raakten zwaar beschadigd. Sommige stortte geheel of gedeeltelijk in. Een ooggetuige zei dat wel honderd voertuigen door de explosie in brand vlogen. Volgens een politiewoordvoerder zijn er ook nog zo’n honderd gewonden gevallen.

Twee uur later richtte een autobomexplosie elders in de hoofdstad, in het district Medina, een ravage aan.

Islamistische terreur van al-Shabaab

De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar de Somalische regering schreef de aanslag toe aan de extremistische groep al-Shabaab. De met het terreurnetwerk al-Qaeda verbonden groep wil in het land in de Hoorn van Afrika een streng islamitisch regime vestigen. Een 22.000 man sterke troepenmacht van de Afrikaanse Unie ondersteunt de Somalische strijdkrachten in de strijd tegen al-Shabaab.

Al Shabaab bestrijkt met hun aanslagen een breed gebied, waaronder Congo, Somalië, Oeganda en Kenia. De terreurgroep pleegt vaker aanslagen met bomauto’s. Bij veel aanslagen vallen zeer veel doden. Een van de grootste aanslagen de afgelopen jaren was een gijzelingsactie op een campus in Somalië, eind maart 2015. Die aanslag kostte aan 147 mensen het leven. Bij een andere aanslag, in 2016, claimde de groep zeker 100 mensen gedood te hebben. Men zei toen ook een aantal Keniaanse militairen te hebben gevangengenomen na een aanval op een militaire basis van de Afrikaanse Unie in Somalië.

(TPO/ANP)

Titelfoto: Eerdere aanslag in Mogadishu