Ga naar Content
Noord-Holland

Man neemt buschauffeur in nekklem en gaat vrijuit: "Niet ten laste gelegd"

14 oktober 2017, 15.38 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) Een buschauffeur in een nekklem leggen en toch vrijgesproken worden? Dat is een 21-jarige verdachte overkomen, nadat justitie had verzuimd hem dit strafbare feit ten laste te leggen.

De man werd wel vervolgd voor openlijke geweldpleging in vereniging tegen de buschauffeur in augustus 2016 in Amsterdam-Noord. Samen met vrienden blokkeerde hij toen met zijn scooter de busbaan, waarna een ruzie met de buschauffeur ontstond.

Nekklem
Op camerabeelden is te zien dat de buschauffeur hem vastpakt als iedereen wegloopt. Hierop neemt verdachte de buschauffeur in een nekklem. Vervolgens komen zijn vrienden terug en schoppen en slaan de buschauffeur, onder meer met een ijzeren ketting.

Volgens de rechter is alleen niet bewezen dat de verdachte wist of zelfs kon weten dat zijn vrienden dat zouden doen. "Hij maakte dus niet opzettelijk deel uit van de groep die geweld pleegde. De nekklem zou wellicht als mishandeling kunnen worden aangemerkt, maar dat was niet ten laste gelegd", aldus de rechter. 

De zaak tegen de 19-jarige medeverdachte is aangehouden. Twee minderjarige verdachten zijn inmiddels door de kinderrechter veroordeeld.