Aangepast

Nee, misbruik hoort NIET bij mijn werk

#MyJobShouldNotIncludeAbuse. Deze hashtag gaat momenteel rond op Instagram en betekent letterlijk: misbruikt worden is geen onderdeel van mijn werk. Het 30-jarige Amerikaanse model Cameron Russell roept met deze hashtag vrouwen op hun verhaal (anoniem) te delen over aanranding en seksuele intimidatie in de modewereld.

Ze is de hashtag begonnen vanwege het nieuws rondom de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. Sinds vorige week ligt hij onder vuur nadat een aantal vrouwen in The New York Times een boekje over hem opendeed. Sindsdien komen er steeds meer beschuldigingen naar buiten.

Maar het verhaal van Weinstein staat niet op zichzelf. Misbruik van macht komt ook in de modewereld voor, zegt Russell. Ze plaatst ervaringen van andere modellen die met abuse te maken krijgen op haar eigen Instagram.

Russell kwam op het idee door de ervaringen van een vriendin, ook een model. "Ze wilde haar verhaal delen in de hoop dat andere vrouwen dat ook zouden doen", schrijft Russell op Instagram. Volgens Russell gaat het om een groot probleem in de modewereld. "We hebben het niet over een, vijf of twintig mannen. We praten hier over een cultuur en die moet stoppen!"

Ook schrijft Russell dat ze zelf te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. "Ik werd ongewenst betast en ik ontving sms'jes met seksueel getinte teksten. Als ik er wat van zei, kreeg ik te horen: 'Hoezo verbaast je dit?' of 'dit hoort bij je baan'."

De fotograaf duwde zijn vingers een aantal keer diep in mijn vagina.

Anoniem

Diezelfde vriendin van Russell vertelt hoe zij is verkracht. "Ik was 15 en ik had mijn eerste fotoshoot. Mijn stiefmoeder was mee, maar moest in een andere kamer wachten. De fotograaf duwde zijn vingers een aantal keer diep in mijn vagina, terwijl hij foto's van mij maakte. Daardoor zouden de foto's sensueler worden."

Op het account van Russell staan meer anonieme berichten van meisjes die hetzelfde ervaren. "Ik was 20 toen de fotograaf na een diner met het team mij dronken probeerde te voeren", zegt een ander model. "Hij klopte even later op mijn deur en vroeg of ik langs zijn kamer kwam om de foto's van die dag te bekijken."

Het meisje beschrijft hoe hij steeds verder ging in zijn toenaderingspogingen. "Op de laatste dag van de shoot zei de visagiste: 'Kun je alsjeblieft met hem naar bed gaan? Dan hebben wij weer rust.' Na afloop vroeg mijn castingbureau waarom ik zo onbeleefd was geweest. Ze wilden hem niet kwijt als klant."

Op sociale media wordt Russells initiatief om verhalen over seksuele intimidatie te delen opgepikt en gedeeld. Op Instagram reageren mensen dat ze blij zijn dat deze verhalen nu eindelijk aan het licht komen. "Dankjewel dat je deze verhalen zichtbaar maakt", zegt iemand op Twitter.

Maar er zijn ook mensen die niet begrijpen waarom de namen van fotografen niet bekend worden gemaakt. "Dit begrijp ik niet. Als je hierover spreekt, moet je alles vertellen. De fotograaf anoniem houden, telt nog steeds als verbergen", vindt iemand op Instagram.

Deel artikel: