Gezichtsreconstructie van een man uit de Bronstijd
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Boer uit de Bronstijd 'lijkt heel erg op ons'

Eigenlijk is er niet veel verschil tussen het uiterlijk van een man uit de Bronstijd en dat van een moderne man. Dat valt af te leiden uit de gezichtsreconstructie die archeologen van de Universiteit van Amsterdam maakten van een schedel van ruim 3500 jaar geleden.

Archeologe Maja d'Hollosy: "Velen denken dat mensen uit de prehistorie een soort aapmensen zijn. Maar ze lijken heel erg op ons". Vandaag werd het gezicht onthuld in museumpark Archeon bij de start van de Nationale Archeologiedagen.

De reconstructie is gemaakt met een menselijke schedel die in een 4000 jaar oud massagraf in Wassenaar is gevonden. Uit onderzoek blijkt dat het moet gaan om een man van 30 tot 40 jaar. "Het was een boer die door geweld om het leven is gekomen. We kunnen zien dat zijn schedel met een bijl of iets dergelijks is ingeslagen."

Rimpels

Van sommige zaken weet de archeologe zeker dat ze kloppen. Dan gaat het om de grootte en plaats van de ogen, de vorm van de neus, de grootte van de mond en de vorm van de kaak. "Maar details zoals rimpels of de precieze kleur van de huid zijn een gok", zegt ze tegen Omroep West.

De Bronstijd was tussen ongeveer 1900 en 800 voor Christus. Het was het tijdperk dat mensen bronzen voorwerpen gingen gebruiken in plaats van vuursteen als materiaal voor gereedschap en wapens.

Advertentie via Ster.nl