Direct naar artikelinhoud

Jeroen Dijsselbloem kan straks ook vanuit huis werken

Jeroen Dijsselbloem: binnenkort geen minister meer.Beeld EPA

De voorzitter van de eurogroep zou na oktober geen betaald werk meer hebben. Een 'adviesklus' biedt uitkomst.

Als Jeroen Dijsselbloem over twee weken geen minister van financiën meer is én geen Tweede Kamerlid, heeft hij geen betaalde baan meer. Het voorzitterschap van de eurogroep, dat hij tot half januari bekleedt, is immers onbezoldigd. Om dat 'probleem' te ondervangen, wordt de PvdA'er tijdelijk adviseur bij het Europese reddingsfonds ESM, de parkeerplaats voor de miljardenleningen aan onder meer Griekenland.

De vraag is of hij het naar z'n plezier gaat hebben, in zijn kantoor op het Zuidas-achtige Kirchberg-plateau.

Strategisch adviseur

Het in Luxemburg gevestigde Europees Stabiliteitsmechanisme maakte gisteren bekend dat Dijsselbloem een contract krijgt als strategisch adviseur voor de komende periode, waarin hij nog drie keer de vergadering van ministers voorzit. Daarvoor krijgt hij een salaris: bruto 14.500 euro per maand. Dat is iets meer dan een ministerssalaris, en ongeveer twee keer zoveel als een Tweede Kamerlid. Woensdag kondigde Dijsselbloem zijn vertrek uit de Kamer aan, per 25 oktober. Hij ziet af van wachtgeld.

Bij gebrek aan een vaste baan heeft Dijsselbloem straks ook geen vaste werkplek meer. Volgens zijn woordvoerder kan hij terecht in het ESM-kantoor, maar de vraag is of hij daar voor z'n plezier gaat zitten, op het Zuidas-achtige Kirchberg-plateau.

"Er is ook een kantoor voor de eurogroepvoorzitter in Brussel", aldus de woordvoerder. "Daarnaast is vanuit huis of een kantoortje in Nederland werken ook een optie."

Ministers van financiën

Eigenlijk wás Dijsselbloem al werkzaam voor het ESM: de voorzitter van de eurogroep is namelijk automatisch voorzitter van de raad van gouverneurs van het noodfonds, die verder bestaat uit alle andere ministers van financiën van de eurozone. Dat forum neemt uiteindelijk formele beslissingen over leningen aan eurolanden in nood, nadat hetzelfde gezelschap daarover in de eurogroep politieke overeenstemming heeft bereikt. Maar ook bij die voorzittersfunctie hoort geen salaris.

In de eurozone woedt een discussie over de opwaardering van het ESM tot een Europees Monetair Fonds, naar model van het mondiale IMF in Washington

Het ESM neemt de komende maanden ook de onkosten die Dijsselbloem voor de eurogroep maakt, zoals reiskosten en hotels, voor een groot deel voor zijn rekening. Tot nu toe deed het secretariaat van de eurogroep in Brussel dat.

Vangnet

Afgelopen week vierde het ESM zijn vijfde verjaardag. Het werd opgericht in een periode dat het ene na het andere euroland noodleningen nodig had en er veel moest worden geïmproviseerd. Het ESM dient als permanent vangnet voor de toekomst. Momenteel heeft het fonds ongeveer 80 miljard euro op de plank liggen.

In de eurozone woedt een discussie over de opwaardering van het ESM tot een Europees Monetair Fonds, naar model van het mondiale IMF in Washington. Het zal een van de gespreksonderwerpen zijn op een eurozonetop van regeringsleiders in december. Dijsselbloem zal daarbij ook aanschuiven.

Lees ook: 

Jeroen Dijsselbloem vertrekt uit de politiek omdat hij de 'vuurkracht' niet heeft