NOS NieuwsAangepast

Nederlandse broeikasmeter in baan om de aarde

Vanaf de Russische basis Plesetsk is het Nederlandse meetinstrument Tropomi in een baan om de aarde gebracht. Tropomi zit gemonteerd in een satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en kan vanuit de ruimte de luchtkwaliteit op elke plek op de wereld meten. In Noordwijk werd vol spanning meegekeken met de lancering:

Satelliet met Nederlands hart gelanceerd

Het instrument blijft waarschijnlijk tot 2025 in de ruimte. Het kan zien waar de uitstoot van broeikasgassen het grootst is, maar ook wat de bronnen zijn van de vervuiling.

Minister Kamp van Economische Zaken is trots. Hij noemt Tropomi "de Nederlandse oplossing voor de mondiale uitdaging om industrie, vervoer en energieproductie te verduurzamen en broeikasuitstoot terug te dringen".

100 miljoen

Het Rijk heeft bijna 100 miljoen euro aan de ontwikkeling van Tropomi bijgedragen. Honderden Nederlandse wetenschappers en technici hebben eraan meegewerkt.

Het duurt waarschijnlijk nog een half jaar voordat alle apparatuur werkt. Daarna zal Tropomi 20 miljoen metingen per dag doen.

Wil je weten hoe de satelliet moet gaan helpen om de luchtvervuiling in kaart te brengen lees dan het verhaal hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl