Robin Linschoten (r) met zijn advocaat
NOS Nieuws

Ex-VVD'er Linschoten in beroep tegen veroordeling belastingfraude

De voormalige VVD-politicus Robin Linschoten gaat in hoger beroep tegen de celstraf wegens belastingfraude die hij eind september kreeg opgelegd. Zijn advocaat, Guido de Bont, noemt de straf te hoog en herhaalt dat er geen opzet in het spel was.

Twee weken geleden kreeg Linschoten vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De rechter vond bewezen dat Linschoten tussen 2010 en 2012 opzettelijk te lage omzetten van zijn twee bv's had opgegeven aan de Belastingdienst. De oud-staatssecretaris zegt dat hij slordig is geweest, maar dat er geen sprake is van opzet.

Politiek meewegen?

"Wij zijn erg benieuwd waarom de rechter heeft gemeend dat er sprake is van opzet", zegt De Bont. Daarnaast wil hij dat het hof beoordeelt of Linschotens werk in de politiek nog moet worden meegewogen bij het bepalen van de hoogte van de straf. "Mijn cliënt is al twintig jaar weg uit de politiek."

De Bont vindt dat er met twee maten is gemeten. "De rechter zegt dat hij een voorbeeldfunctie heeft, maar heeft de media-aandacht die daarbij komt kijken vervolgens niet meegeteld bij het bepalen van de straf. Als het mijn cliënt pijn doet, telt het niet mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl