Testlocatie Punggye-ri voor en na de laatste nucleaire proef op 3 september

'Omgeving nucleaire testlocatie Noord-Korea instabiel'

Het gebied rond de Noord-Koreaanse nucleaire testlocatie Punggye-ri lijkt instabiel geworden na de laatste ondergrondse kernproef. Na die proef zijn veel aardbevingen en -verschuivingen bij de locatie geweest die daarop wijzen, zeggen deskundigen tegen persbureau Reuters.

Dat betekent volgens hen dat in Punggye-ri waarschijnlijk geen kernproeven meer gehouden kunnen worden. Het hoofd van het Zuid-Koreaanse seismologische instituut, Kim So-gu, noemt Punggye-ri en de omgeving "verzadigd". Noord-Korea riskeert volgens hem radioactieve besmetting van de omgeving als het land er nog meer proeven doet.

Waterstofbom

Noord-Korea voerde begin vorige maand een zesde nucleaire proef uit. Leider Kim Jong-un claimde dat het een waterstofbom was, die vele malen krachtiger is dan een atoombom. Experts zijn er niet van overtuigd dat het inderdaad om een waterstofbom ging, maar het was in ieder geval de krachtigste nucleaire test die Noord-Korea tot op heden heeft gedaan. De beving werd 200 kilometer verderop in China gevoeld.

Vanochtend werd weer een kleine, natuurlijke aardbeving gemeten bij Punggye-ri, meldt de Zuid-Koreaanse seismologische dienst. De beving had een kracht van minstens 2,7. Het is de laatste in een reeks bevingen sinds de zesde kernproef.

Aardkorst

Deskundigen zeggen dat de achtereenvolgende kernproeven de testlocatie in het noordwesten van het land en de bergachtige omgeving eromheen beschadigd hebben. Mogelijk zijn de tunnels van het complex door de laatste proef ingestort. Volgens een Amerikaanse denktank zijn er na de zesde test heel veel aardverschuivingen gezien op satellietbeelden; veel meer dan na eerdere nucleaire proeven.

"De reden dat Punggye-ri door Noord-Korea wordt gebruikt als testlocatie is dat het gebied stabiel werd geacht en er in het verleden zelden aardbevingen waren", zegt de Zuid-Koreaanse hoogleraar Hong Tae-kyung. De recente bevingen suggereren volgens hem dat een verandering in de aardkorst is ingezet.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst meldde onlangs dat het erop lijkt dat Noord-Korea opnieuw twee tunnels op de testlocatie prepareert voor een volgende nucleaire proef. Noord-Korea heeft na de zesde test ook gedreigd met een bovengrondse proef, op de Grote Oceaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl