Direct naar artikelinhoud
afghanistan

Aantal burgerdoden Afghanistan door bombardementen fors toegenomen

Aantal burgerdoden Afghanistan door bombardementen fors toegenomen
Beeld EPA

Het aantal burgerdoden in Afghanistan als gevolg van bombardementen door de Amerikaanse en de Afghaanse luchtmacht is fors gestegen. Tot nu kwamen dit jaar 50 procent meer burgers om het leven dan in dezelfde periode vorig jaar, zo melden de Verenigde Naties. Meer dan tweederde van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Gisteren maakte het Pentagon bekend dat de Amerikaanse luchtmacht meer bombardementen boven Afghanistan uitvoert dan ooit sinds het hoogtepunt van de Amerikaanse militaire bemoeienis met het land in 2010, de periode van de 'surge'. In september wierpen Amerikaanse vliegtuigen 751 bommen af, tegen 503 in augustus. Dat is dus eveneens een stijging met 50 procent.

De toename van de militaire activiteit van zowel Amerikanen als Afghanen is een direct gevolg van de nieuwe strategie voor Afghanistan die in augustus werd afgekondigd door president Donald Trump.

In plaats van zijn handen van Afghanistan af te trekken, zoals hij in zijn de verkiezingscampagne had beloofd, besloot Trump juist tot een grotere inzet. Als de VS zich overhaast terugtrekken, zei hij, ontstaat er een vacuüm dat meteen zal worden opgevuld door de Taliban en terroristen van al-Qaida en Islamitische Staat. Dat bleek al toen de meeste Amerikaanse troepen zich eind 2014 terugtrokken uit het land.  

De VS blijven voor onbepaalde tijd in Afghanistan en de omvang van de Amerikaanse troepenmacht wordt verhoogd met minstens 4000, ook een toename van circa 50 procent. "De strategie van de president is meer proactief extremistische groepen aan te vallen die de veiligheid van de Afghaanse bevolking bedreigen", aldus het Pentagon.

Uit de recente VN-cijfers blijkt echter dat ook de nieuwe strategie slecht kan uitpakken voor de veiligheid van de Afghaanse bevolking. Van de burgerdoden door bombardementen is 38 procent toe te schrijven aan buitenlandse (meestal Amerikaanse) troepen. De rest komt op het conto van de Afghaanse luchtmacht, die ook actiever is geworden.

Het totaal aantal burgerdoden in de Afghaanse burgeroorlog (dus niet allen door luchtacties) is veel minder sterk toegenomen, van 2.616 vorig jaar tot 2.640 dit jaar. Het aantal gewonden daalde van 5.915 tot 5.379. De Taliban en andere opstandelingengroepen zijn verantwoordelijk voor de meeste burgerslachtoffers.