Er zijn meer blanke slaven verkocht aan Noord Afrika dan zwarte slaven aan blanke landen! (tallsay.com)


Als alle mensen die zo roepen dat Zwarte Piet racistisch is en dat de blanken altijd de slavenhandelaren waren dit nou eens lezen en daarna hun kop uit de zelfgekozen slachtofferrol halen dan wordt Nederland een heel stuk mooier! ...

door Pxf7+ in Cultuur  ·  220 Reacties

  • 0
  • 2775x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@189 En dan heb ik consensus met een liberaal. Is wat voor een Thieme adept. Mee eens dus.

3
201 Yesterday

Goh, laat die trotse Sylvana het maar niet horen...

1
202 Pollens

@202

dit weet Sylvana,

alleen maakt het natuurlijk geen enkel verschil in de discussie.

4
203 switte

@199 : Goed onderbouwde reactie, waar ik grotendeels mee eens ben. Als eerste punt 2 bedoelde ik dus de slavenhandel in Afrika van de afgelopen 20 eeuw. Echter in de transatlantische tijd gaat dit niet op. Er werden Afrikaanse stammen ingehuurd om meer slaven te maken. Die stammen waren dan ook handelaar. Ik was echter te snel met de opmerking dat in die tijd er ook (veel te veel) blanke slavenhandelaren waren.

Elke slavernij is een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Slavernij an sich is uiteraard gewoon fout, maar ook elk land en bevolking heeft een geschiedenis van slavernij helaas. Er is uiteraard een nuanceverschil, maar we moeten ons afvragen hoe lang iemand er in moet blijven hangen. En daarbij ook afvragen of bepaalde zaken daar wel mee te maken hebben.

Wat het gevoel betreft, ik ben er zeer zeker voor om rekening te houden met de gevoelens van de anitpieten, maar dan verwacht ik ook dat zij rekening houden met de gevoelens van de propieten. Iemand racist noemen is en blijft een zeer kwalijke beschuldiging welke kwaad bloed zet.Het maakt iedere discussie monddood en dat is niet fair. Die beschuldiging zijn de gevoelens waar ik het over had. Die roetpiet heeft er niets mee te maken.

We zijn het er in ieder geval over eens dat verborgen racisme een feit is en wel bij iedereen. Dat in Nederland waar de meerderheid blank is meer wit racisme absoluut gezien meer voor komt zal me niet verbazen. Echter relatief gezien zou ik het niet zo weten.

1
204 Gezond boerenverstand

@204
"Die stammen waren dan ook handelaar."

Niet echt;
dit waren eerder gedwongen slavenjagers, die dit voornamelijk deden om zelf niet als slaaf te worden verkocht.


"maar we moeten ons afvragen hoe lang iemand er in moet blijven hangen. En daarbij ook afvragen of bepaalde zaken daar wel mee te maken hebben. "

Eens.


"maar dan verwacht ik ook dat zij rekening houden met de gevoelens van de propieten. Iemand racist noemen is en blijft een zeer kwalijke beschuldiging welke kwaad bloed zet."

Ook mee eens.


"We zijn het er in ieder geval over eens dat verborgen racisme een feit is en wel bij iedereen."

Yep; het zou natuurlijk ook heel onlogisch zijn om te ontkennen dat een volkomen normaal menselijlk aspect niet bij iedereen zou voorkomen.

Het gaat er naar mijn idee echter vooral om dat we dat voor onszelf erkennen, en niet proberen door geschiedvervalsing een beeld te scheppen alsof "onze voorvaderen eigenlijk niet zo veel fout gedaan zouden hebben", zoals de schrijver van onderliggend artikel volgens mij wel probeert te doen.

3
205 Johnny

@25 Doortjebont volgens mij moet het zijn Doortjeblond, ken uw geschiedenis en leert er van.

1
206 Thomas

Ik houd wel van typetjes als doortjebont. Reuring en kleuring. Heerlijk... succes Doortjebont.

5
207 Yesterday

@207 En Sylvana. Denk heeft in haar programma een hele goede duurzame paragraaf. Weten de meesten niet. Oh jeeh, deze uitbarsting tijdens het koken gaat heel wat minnen opleveren. Conservatieven, ik ben aan het koken hé, ik ben dus nu braaf. En ook nog eens niet geëmancipeerd, het is wat. Partner werkt vandaag dus alles staat klaar, pantoffels heeft ie niet. Borrel pakt ie altijd zelluf.

5
208 Yesterday

@208

Krantje? En niet meteen gaan kleppen als ie thuiskomt.

0
209 zeikenderechter

@205 er is sprake van geschiedvervalsing doordat alleen de slavenhandel en -houden van blanken ter sprake komt en de rest wordt vergeten. Ohoh wat waren onze voorouders slecht. Echter als je het nuchter bekijkt in de geest van die tijd waren onze voorouders niet beter of slechter als anderen.
Verder kan hier niemand zich herinneren hoe slecht de slaven het hadden, niemand heeft het zelf meegemaakt. Er zijn alleen maar verhalen en aantekeningen, waarbij verhalen nogal eens wijzigen in de loop der tijd. Dus om ZP als een trigger voor je herinneringen te zien is de grootste onzin. Die mensen kunnen zich beter laten behandelen.

2
210 RobP

@192 U haalt zaken door elkaar, slavernij en racisme zijn twee verschillende zaken.

En nee, niet iedereen is "op z'n tijd" racistisch, slap excuus voor uw eigen racistische neigingen, er zijn veel mensen die absoluut geen last hebben van racisme.

En de kern van racisme is de zieke behoefte om zich boven een ander te stellen, waar vooral mensen die zich minder voelen last van hebben. Of van vrouwenhaat. (Of wie of wat men maar als opstapje gebruikt.)

"Kan ik wel geen flikker voorstellen, maar ik ben nog altijd beter dan zo'n zwarte, of zo'n wijf.

Misschien dat lager opgeleiden er daarom meer last van hebben.

Maar als mensen die anderen als opstapje willen gebruiken de ruimte krijgen krijgen we een zieke en verziekte maatschappij die ontmenselijkt.

Zoals Hilter de joden ontmenselijkte, die waren minder, slecht, enz, geen individuen maar onderling uitwisselbaar, en mochten daarom best op allerlei gruwelijke manieren worden vermoord, zelfs de kinderen.

Racisme en aanverwanten is ontmenselijking, en vergoelijkt psychisch en ander geweld tegen mensen en is levensgevaarlijk.

1
211 mijnvorigemeningwastochbeter

@210
"alleen de slavenhandel en -houden van blanken ter sprake komt en de rest wordt vergeten.
......
als je het nuchter bekijkt in de geest van die tijd waren onze voorouders niet beter of slechter als anderen. "

Heb je weer zo'n "maar hullie deden het ook" goedprater.
nog eventjes en we krijgen hier te horen dat de politionele acties "in de geest van die tijd bekeken" eigenlijk helemaal zo verkeerd niet waren....


"Verder kan hier niemand zich herinneren hoe slecht de slaven het hadden, niemand heeft het zelf meegemaakt. Er zijn alleen maar verhalen en aantekeningen, waarbij verhalen nogal eens wijzigen in de loop der tijd. "

Pas in de tweede helft van de 19de eeuw werd de slavernij in Suriname (toen nog een Nederlandse kolonie) afgeschaft; een goede 150 jaar geleden.
Dat betekent dat er waarschijnlijk nog altijd Surinamers in Nederland en Suriname rondlopen wiens ouders en grootouders onder de slavernij geleden hebben;
voor die mensen zijn de wonden nog relatief vers.
Zij kennen de verhalen uit de eerste hand, dus die verhalen zijn redelijk tot zeer betrouwbaar te noemen.
Dat types als jij dat proberen af te doen met: "Er zijn alleen maar verhalen en aantekeningen, waarbij verhalen nogal eens wijzigen in de loop der tijd" toont opnieuw aan dat het besef ontbreekt over wat het Nederlandse slavernij verleden bij die mensen nog altijd losmaakt!

2
212 Johnny

@209 Zal het niet doen vandaag.

0
213 Yesterday

@211
"En nee, niet iedereen is "op z'n tijd" racistisch,"

Dat denk ik toch wel; niet iedereen is zich er echter altijd van bewust.
Het grootste probleem is dan ook niet dat iedereen wel eens racistisch doet of denkt, maar dat er mensen zijn die ontkennen dat racisme bestaat en schade toebrengt aan de samenleving in haar totaliteit.
Een ander probleem is dat er mensen zijn die vinden dat racisme normaal is en dat we dat dus gewoon moeten kunnen en mogen uiten in ons openbare doen en laten;
dat er mensen zijn die vinden dat je politiek moet kunnen en mogen bedrijven op basis van racisme en discriminatie van bevolkingsgroepen, die gepaard gaat met een structurele criminalisering en ontmenselijking van deze bevolkingsgroepen.

0
214 Johnny

@ 214 Ben het grotendeels met u eens, heb alleen zelf geen enkele neiging tot racisme
of om me boven welke andere bevolkingsgroep dan ook te stellen.
En ik ken mezelf echt wel, ik ben 58, ik ben me bewust van wat er in me leeft.
En daar ben ik niet uniek in.

0
215 mijnvorigemeningwastochbeter

@212 "Heb je weer zo'n "maar hullie deden het ook" goedprater."
Nonsens, gewoon een realist.
nog eventjes en we krijgen hier te horen dat de politionele acties "in de geest van die tijd bekeken" eigenlijk helemaal zo verkeerd niet waren...."
Nu je er toch over begint: precies, in de geest van de tijd.
Niemand hier in Nl is slaaf geweest. Afschaffing slavernij in Suriname was 1863. We zijn nu 153 jaar verder. Ik durf te stellen dat er geen enkele zoon of dochter van een surinaamse slaaf nog in leven is.
En verhalen, alleen de zaken die men wil herinneren blijven en gaan een eigen leven leiden maw zijn aan veranderingen onderhevig.
Terugkomend op hullie doen het ook: de westerse samenleving is de eerste samenleving die het morele besef kreeg dat slavernij niet te verantwoorden is.

0
216 RobP

@205 [dit waren eerder gedwongen slavenjagers, die dit voornamelijk deden om zelf niet als slaaf te worden verkocht.]

De heersers van de Afrikaanse koninkrijken langs de kust waren zeer gewillige handelspartners van de Europeanen, die in ruil voor met name rum, buskruit en musketten graag de territoria van naburige stammen afstroopten om de slavenschepen te bevoorraden. Dit wordt vrij uitgebreid beschreven in Daniel Marnix en Malcolm Cowley, 'Black cargoes: A history of the Atlantic slave trade, 1518-1865', hoofdstukken 2 en 4. De Europese slavenhandelaars konden die vorsten wel manipuleren, maar ze waren niet in de positie om hen te bedreigen en moesten zich juist diplomatiek opstellen omdat hun militaire slagkracht gering was.

0
217 Civilis

@217 [Marnix]

Sorry, het is Mannix.

0
218 Civilis

@12 : Top!

0
219 Reagentje

@211 : Geweldig dat u uw neigingen zo onder controle hebt. Ik zie mezelf ook als een erg open minded persoon maar ook als een nuchter persoon. Ik besef dat het grootste deel van de mensheid echter lang niet zo ver is en ik durf bijna te stellen dat iedereen wel eens racistische neigingen heeft op basis van zijn eigen ervaringen/referentiekader. Dat is bijna niet te voorkomen.

Ieder mens discrimineert. Als je zegt dat je het niet doet, dan heb je het al fout. Als jij moet kiezen tussen je kind en een vreemde kies je voor je kind. Dat is in principe al discriminatie. Dan is de vervolgsstap naar racisme snel gemaakt, bewust of onbewust. Je selecteert mensen om je heen op basis van je banden, kennis en ervaringen met die personen. Ben je ooit een keer in elkaar geslagen door een Ier, dan zal je de volgende keer voorzichtiger zijn met een Ier. Dat heet lijfsbehoud. Je kunt het voor het grootste deel uitschakelen maar ergens in je achterhoofd zal dat blijven spoken. Niet te voorkomen.

Dat is het racisme wat altijd aanwezig is en waar we voor moeten waken. Alleen als het onderkend wordt, kan er wat aan gedaan worden.

PS ik haal slavernij en racisme niet door elkaar. In deze post zijn beide zaken zwaar aan elkaar gekoppeld.

0
220 Gezond boerenverstand

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bleke Betty
Column | Probleem: de woningmarkt is saai

Betaalmuur.Saai? Het is een slagveld waar men elkaar bijna te lijf gaat voor een paar vierkante meters en een dak en een schuld die bijna ni...

21 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Syria’s Kurds face ISIS threat, US indifference as Turkey destroys critical infrastructure

...."“Onze schapen sterven; onze kinderen worden vergiftigd door de dampen”, zegt Hasan Abdallah, een Arabische boer in de stad Tell Brak, t...

24 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Een dienstplichtbrief voor mijn dochter, dat is schrikken

En weer achter een betaalmuur. ...

34 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@159 Mispoes. De angst is irreëel want de spin mag dan bestaan maar de angst ervoor is onnodig omdat de angst op niets gebaseerd is. Een p...

39 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
‘Geen reden aan te nemen dat Russische leger veel sterker is geworden’

Christ kan beter zijn Klep houden. Het is ook bij hem een natte vinger in de wind. Daarbij kan je beter iets overschatten dan onderschatten. Dus...

1 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Sarcoff
Johan Derksen kraakt Sywert-interview Op1: ‘Hij is zo glad’

@4 Je moet toch wat om de laatste kijkers van de buis weg te jagen....

1 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Sarcoff
‘Geen reden aan te nemen dat Russische leger veel sterker is geworden’

Ik heb helaas niet ze veel vertrouwen meer in de zogenaamde westerse experts.Ze zijn wel meesters in miscalculatie....

1 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Bleke Betty
Tim (20) stapte vanwege pesterijen uit het leven, nu liggen er voor Twentse politiebureaus tegels tegen pesten

i.pv die bespottelijke walgelijke lentekriebels, kunnen ze beter behalve Taal en rekenen ook assertiviteitstrainingen geven, jongeren va zeg 6 j...

1 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Kan je als christen op de PVV stemmen?

@103 Wat een desinformatie. Decennia geleden werd het verboden om nog langer ambtelijk de religie van iemand vast te leggen. Dus die 5% mag je...

1 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Nieuwslezer
Muziekdraadje

Picture This - Act of Innocencehttps://www.youtube.com/watch?v=CVTgvAzQQRo...

2 uur geleden geplaatst door Nieuwslezer

NK. App
Mother Blackmailed PornTok XxxDownloader Video PornFilmes Pornô ProibidoMrunal Thakur NudeXxx First Time Sexy VideoMegan Fox Sex TapeNew Hindi Bf XxxPornhub.coùLhard PornHd Sex Blue FilmWww Indian Xnx Video ComBlue Picture Bf Blue Picture BfHottest Milf PornstarsNsfw BabesBrekie Hill LeakNadia Ali NakedNude TittyAmerica Sex America SexErotic CreampieTwisty SexSelena StarStranger HandjobSlave Boy PornGianna Dior ThreesomeMsthroatmagicCliti ComGfree Porn MoviesMale Photos NudeBrazzers Big DickLadies.exposed RedditBig Mommy MilkersHot Web Series X VideosReal Blue FilmXnxx NunVideo On OmeglePrincess EmzsCumming In VaginasInteracail Gay PornXxx Com Hd Video DownloadAngie Brand XxxKareneng1xoxoIndian Big Boobs ShowXxxx Sexy HotLovingsex ComSania Mirza Fucking VideoJav SexPorn Hub RecommendedBootytapeOorn HubSite De HentaiNetechangisAdultchat.netElitteacompanhantesHamster MatureGinebra BelucviHandjob HentaiJulia Burch NudsXxxviedReddit SwingerTamanna PornScoreland ComXvideokeralaGay Armpit PornDownload Free Porn LesbianLovelyilithEvan Stone PornMilf Public AgentGabriela Lopez CreampiePorn With Yoga PantsPenthousebabesTamilsexvedeoHot Smooch VideoKartun PornXxx Assam ComPonogrphy VideosPorn TerxGonzo PorrnAmanda Nicole PornAssxxx BigXxxxxxxxxxxxx SisterFuck CamsMom And Daughter Porn BlackCumpilation On TitsMyverDollscult MelFuta Porn 3dSneha Hot VideosXxx Videos SunnyTamil FemdomLady Suzy-qExploitedteensVideos PonosHot Women Top LessM SpankbangLana VioletIn PornosSandra Bullock PornGirdlequeenTigger RoseyFembiy XxxMean Bitches PornThi XxxBeautiful Naked BoobsXxx Com GfPundai Tamil SexWww Sex Video MalayalamSexscenes Game Of ThronesRushen PornHoodhoez ComMom Sex TubeCritical Role PornLahore Sex VideoGrandpa SexOld Classic PornClassic PorenSexycreolyta4uChubby DildoingLesbian Grinding PussyDownload RedtubeForcing Xxx VideosTelagram PornDirty TiktoksVive StreetPandora PeaksHd Black PornosPorn BjXxxii Sex HdEva Lovia PicsTeen Erotica XxxTeens Gone WildSxs BfSchool Xnx ComReddit Watch For PlotLeolistccHuge Sagging TittiesJulia Fox NudesFlora Saini Web SeriesTamilactorsexDouble Anal CreampiesIndian Romantic Movies ListPure Desi Sex VideoBf Download ComIndian Bhabhi Hot SexBengali Xx Local VideoSsr-001 JavTravelvids 2023YinileonNudes Of LesbiansStep Sis Squirt