Direct naar artikelinhoud

Linkse oppositie slaat handen ineen om verhoging van btw-tarief van 6 naar 9 procent tegen te houden

Aan de vooravond van het debat over het nieuwe regeerakkoord slaan de oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA de handen ineen. Ze willen dat de aangekondigde btw-verhoging van 6 naar 9 procent van tafel gaat. De partijen krijgen steun van een reeks maatschappelijke organisaties, waaronder de FNV.

Samenwerking met maatschappelijke organisaties is een voorproefje van de nieuwe manier van oppositievoeren van Roemer en Asscher.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

SP-leider Emile Roemer noemt de btw-verhoging 'een boete op boodschappen doen'. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver kiest het nieuwe kabinet 'niet voor gewone mensen, maar voor de belangen van het grote geld'. PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het onzinnig om 'aan de kassa van de supermarkt te betalen voor een presentje aan multinationals en buitenlandse beleggers'.

De verhoging van het lage btw-tarief wordt in de bijlagen bij het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ingeboekt voor 2,6 miljard euro. Daarvan komt 2 miljard ten laste van gezinnen en 600 miljoen voor rekening van bedrijven.

Volgens de linkse oppositiepartijen kan dat ingeboekte bedrag gemakkelijk worden teruggehaald door de ook aangekondigde fiscale voordelen voor grote bedrijven ongedaan te maken. Zij doelen dan met name op de voorgenomen verlaging van de vennootschapsbelasting en het schrappen van de dividendbelasting. Maatschappelijke organisaties die zich bij het initiatief hebben aangesloten, zijn vakbond FNV, Patiëntenfederatie Nederland, de Fietsersbond, de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), ouderenorganisatie Anbo en de Beroeps Organisatie Kunstenaars.

Het lage btw-tarief geldt onder meer voor dagelijkse boodschappen, geneesmiddelen, de fietsenmaker, boeken, kranten, concertkaartjes en het openbaar vervoer. De politieke partijen en de maatschappelijke organisaties hebben een gezamenlijke website geopend.

Met 37 zetels kunnen SP en PvdA plannen van het nieuwe kabinet niet tegen houden

Voor SP, GroenLinks en PvdA is deze actie een voorbode voor hoe zij in de toekomst vaker oppositie zullen voeren. Met 37 zetels in de Tweede Kamer zijn zij getalsmatig niet in staat plannen van het nieuwe kabinet tegen te houden. Maar door instellingen en organisaties uit de samenleving bij hun oppositie te betrekken, kunnen zij wel een zodanige politieke en maatschappelijke druk bewerkstelligen dat de nieuwe coalitie daar niet ongevoelig voor kan blijven.

De gang van zaken rond de afschaffing van de wet-Hillen zien zij als een voorbeeld om hoop uit te putten. Mensen die hun huis hebben afgelost, gaan in het regeerakkoord van de nieuwe coalitie weer een eigenwoningforfait betalen. Die maatregel werd in de eerste plannen uitgesmeerd over twintig jaar. Na politieke (50Plus) en maatschappelijke ophef (onder meer Vereniging Eigen Huis) gebeurt de afbouw van de wet nu in dertig jaar.

Afschaffing wet-Hillen biedt hoop

De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend over het regeerakkoord. Informateur Gerrit Zalm (VVD) zit dan in het ministersvak. Na het debat wordt Mark Rutte naar verwachting tot formateur benoemd. Hij kan dan beginnen met het aanzoeken van ministers en staatssecretarissen. De Tweede Kamer is volgende week met herfstreces. De bordesscène wordt niet eerder dan 26 oktober verwacht.

De belangrijkste plannen van het nieuwe kabinet

Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen? Bekijk het in het Rutte III-filter.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie