Direct naar artikelinhoud

Werknemers van ING verhuizen niet mee naar Londen

Het is ING niet gelukt om werknemers van Amsterdam naar Londen te laten verhuizen. Van de bijna tachtig analisten die in Amsterdam op de handelsvloeren van de bank werkten, zijn maar twaalf medewerkers naar Londen mee verhuisd.

Beeld uit 2011: de dealingroom van ING in Zuidoost.Beeld anp

ING ontkent moeite te hebben met het aantrekken van voldoende nieuw personeel in Londen om de activiteiten op het gebied van fusies en aankopen en opkomende markten aan te vullen.

In het kielzog van het Britse besluit de EU te verlaten, koos ING er vorig jaar juist voor zijn handelsvloeren in Amsterdam en Brussel naar Londen te verplaatsen.

Arbeidsmarkt
De Britse hoofdstad won het destijds van alternatief Amsterdam, naar verluidt ook door de regeling voor bankiers die in Nederland bonussen sterk inperkt.

Volgens de bank zal Londen ondanks de brexit het financiële centrum van Europa blijven. "De arbeidsmarkt is daar groter, waardoor er meer kennis is op specifiek financieel gebied, met name op het gebied van opkomende markten en Oost-Europa."

Omdat de bank sowieso binnen de Unie gevestigd blijft, maakt het niet uit dat er activiteiten buiten de gemeenschap zijn gevestigd.

Reorganisatie
Per saldo komt de ingreep neer op een sanering van 43 arbeidsplaatsen in Amsterdam, die zijn komen te vervallen. Een woordvoerder van ING Bank kan niet zeggen of de betrokken medewerkers elders binnen ING emplooi hebben gevonden; de bank zit midden in een reorganisatie die in totaal 7000 banen betreft en per jaar 200 miljoen euro kostenbesparingen moet opleveren.

De bank bood alle getroffen personeelsleden aan mee te verhuizen, maar daarvan is nauwelijks gebruikgemaakt. Volgens een woordvoerder is dat 'volgens verwachting'. "Het gaat in Londen ook niet altijd om exact dezelfde functies."

Spijtoptanten
Maar volgens berichten uit de City heeft de bank moeite de opengevallen plekken op te vullen.

Dat komt ook doordat weinig Londense handelaren al in dezelfde situatie verkeren als hun ING-collega's; vanwege de aanhoudende onduidelijkheid over de impact van de brexit op de financiële activiteiten, hebben veel instellingen nog altijd geen definitieve verhuisplannen gepresenteerd.

Wel is alvast een aantal Londense spijtoptanten aangetrokken van Britse banken die juist activiteiten naar het vasteland verplaatsen om binnen de EU gevestigd te kunnen blijven. Zo zijn onder meer drie handelaren van RBS (dat juist Amsterdam als EU-­toevluchtsoord heeft uitgekozen) aangetrokken.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.