Shula Rijxman blij dat Rutte III inzet op stevige NPO

NPO-baas Shula Rijxman vindt het heel prettig dat de koude oorlog tussen Den Haag en de publieke omroep eindelijk voorbij lijkt. Ze is blij met de paragraaf over media in het regeerakkoord van Rutte III. Dat laat ze weten in een verklaring. Rutte III wil tegenwicht bieden aan de opkomst van grote Amerikaanse mediareuzen door ruimte te bieden aan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep. Dat klinkt Rijxman op het eerste gezicht als muziek in de oren.

Rijxman is blij dat haar NPO op waarde wordt geschat. “Dagelijks luisteren miljoenen mensen naar de tv- en radioprogramma’s van de publieke omroep. De publieke omroep heeft nu en in de toekomst de taak en verantwoordelijkheid om de samenleving op een van politiek en commercie onafhankelijke wijze te informeren en te verbinden.”

Ze signaleert dezelfde trend als Rutte III doet. “Met teruglopende STER-inkomsten en concurrentie van internationale bedrijven zoals Netflix en HBO die de markt wereldwijd domineren wordt het steeds moeilijker om deze taak te vervullen. Het is daarom een goede zaak dat het nieuwe kabinet deze visie in het regeerakkoord deelt en daar aan wil bijdragen in de komende jaren.”

Rijxman is van de NPO-hatende staatssecretaris Sander Dekker (VVD) af. Wie zijn opvolger wordt, is nog onduidelijk. Het zal er in elk geval beter op worden, denkt ze. “Het kabinet schrijft dat een ‘stevige publieke omroep niet vanzelfsprekend is maar wel nodig vanwege het veranderde medialandschap’. We kijken er dan ook naar uit om met de nieuwe bewindspersoon constructief samen te werken hoe we, in deze tijd van globalisering van het medialandschap, onafhankelijke programma’s van Nederlandse bodem onder de aandacht kunnen blijven brengen van de Nederlandse bevolking.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen