nieuws

Uitgezocht: zit er landbouwgif in de Hellendoornse ijsjes van Ben en Jerry's?

De ijsfabriek in Hellendoorn
De ijsfabriek in Hellendoorn © ANP
Vandaag verscheen op verschillende nieuwssites een bericht over landbouwgif in het ijs van Ben en Jerry's. Dat ijs wordt in Hellendoorn geproduceerd, het is zelfs de enige ijsfabriek van Ben en Jerry's in Europa. Maar wat klopt er van dit verhaal? 
Eerst even naar 'het nieuws' van vandaag, wat wordt er precies gezegd? 

OCA: glyfosaat in ijs

De Amerikaanse consumentenorganisatie OCA stelt vandaag dat in twaalf van de veertien genomen ijsmonsters van Ben en Jerry's de stof glyfosaat is gevonden. Die stof kennen we vooral als landbouwgif in bijvoorbeeld RoundUp.
De proefmonsters van het ijs komen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië. De productielocatie van dit ijs is Hellendoorn, waar de enige ijsfabriek van het merk in Europa staat. 

Zit er dan echt landbouwgif in het ijs?

Ja, dat zit er echt in, maar het gaat wel om hele kleine hoeveelheden. Er worden dan ook geen Europese veiligheidsnormen overschreden, zegt de NVWA. Lex Benden, woordvoerder, daarover: "Glyfosaat is niet verboden, voor ons is er nu geen reden om op te treden en er is geen gevaar voor de gezondheid."
Benden vindt de aandacht van sommige media onterecht: "Het is framing, je maakt mensen onterecht bang." En ook al zou het gehalte glyfosaat boven de limiet uitkomen, dan nog is er geen reden tot zorg, aldus Benden, "want de limieten zijn altijd heel erg ruim."
Unilever, het moederbedrijf van Ben en Jerry's, zegt ook niet verbaasd te zijn dat er sporen glyfosaat zijn gevonden. Wel maakt het bedrijf zich zorgen: "Het zit namelijk overal in - van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater - en dát is het probleem."
Hoe komt dat gif in het ijs?
Zoals gezegd wordt het gif veel gebruikt in de landbouw om bijvoorbeeld ook het droogproces te versnellen. Het wordt dus aangebracht op gewassen en komt op die manier in verschillende producten en ingrediënten terecht. 
Ben en Jerry's heeft wel aangegeven dit aan te willen pakken door 100% biologische melk te gebruiken en strenger toe te zien op de herkomst van ingrediënten.

Is het gif in het ijs schadelijk?

Daar verschillen de meningen duidelijk over. Alles kan natuurlijk schadelijk zijn, maar de vraag is: bij welke hoeveelheid?
Het voedingscentrum zegt daar het volgende over: "In de media is gemeld dat er een verband is tussen glyfosaat en kanker. Volgens alle gangbare testen is glyfosaat veilig bevonden. Zowel de Europese voedselveilgheidsautoriteit (EFSA) als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat de relatie van glyfosaat met kanker bij de huidige blootstelling onwaarschijnlijk is. De kans is heel klein dat je te veel van een bestrijdingsmiddel binnenkrijgt."
In het persbericht van de OCA wordt een doctor, Gilles-Eric Séralini, opgevoerd die op zijn beurt zegt dat de stof ook bij hele kleine hoeveelheden gevaarlijk kan zijn. Hij verzet zich zwaar tegen het voorkomen van de stof in ons voedsel. Ook 'voedselwaakhond' Foodwatch verzet zich sterk tegen de stof. 
Er is dus al jaren veel discussie over de schadelijkheid van de stof en in hoeverre er maatregelen genomen moeten worden. Die discussie is nog lang niet afgelopen. 

Ik heb ijs van Ben en Jerry in de koelkast liggen....en nu?

De gevonden waardes van glyfosaat in het ijs zijn onder de Europese veiligheidsnormen en worden dus als veilig gezien door de officiële instanties. Het eten van dat ijs lijkt dus geen probleem te zijn.
Ter informatie, de stof is aangetroffen in deze smaken: Peanut Butter Cup, Half Baked, Chocolate Fudge Brownie, Karamal Sutra Core, Cinnamon Buns, Cookie Dough, Topped Chocolate Caramel Cookie Dough. 
Wel is er een levendige discussie gaande over de veiligheid van glyfosaat in ons voedsel. Het is een onderwerp waarbij je zelf zult moeten bepalen in hoeverre je het invloed laat hebben op wat je precies eet. Wil je hier meer over lezen, begin dan eens op deze pagina van het Voedingscentrum. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.