Ochtendkrant La Vanguardia roept Puigdemont op pas op de plaats te maken.
NOS NieuwsAangepast

'Ze doen alsof we gek zijn dat we niet bij Spanje willen horen'

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Mannen in pak met koffie in de hand zijn op weg naar hun werk. Jongeren met rugzakken gaan naar school. Toeristen met rolkoffertjes. Aan het straatbeeld van Barcelona merk je vanochtend niets bijzonders. Maar het is een spannende dag voor de Catalanen.

De Catalaanse regiopresident Puigdemont spreekt om 18.00 uur het regioparlement in Barcelona toe. Mogelijk roept hij de onafhankelijkheid van Catalonië uit.

Catalanen die ik spreek maken plannen om samen met collega´s op kantoor te gaan kijken naar de toespraak, sommigen gaan naar het regioparlement om het ´live´ mee te maken.

'Niet objectief'

Sergi (48) werkt in het hotel waar ik verblijf. Hij gaat vanavond thuis televisie kijken want hij moet zijn dochtertje ophalen van de opvang. Hij is voor de onafhankelijkheid van Catalonië. "Ik kan het niet uitleggen, het is een gevoel. Ik voel me Catalaans. Spaanse media doen voorkomen of wij gek zijn dat we niet bij Spanje willen horen, alsof de kinderen geïndoctrineerd worden op school, onzin."

De 48-jarige Catalaan Sergi gaat ervan uit dat Puigdemont vanavond de onafhankelijkheid uitroept.

Op de voorpagina van de ochtendkrant La Vanguardia staat een oproep aan Puigdemont om pas op te plaats te maken maar Sergi haalt zijn schouders op. Hij leest de kranten niet meer, ze zijn niet objectief, vindt hij. "Toen er op 11 september, een belangrijke Catalaanse feestdag, 2 miljoen Catalanen de straat op gingen zag je niks daarvan terug in de Spaanse media. Toen er afgelopen zondag werd gedemonstreerd tégen de onafhankelijkheid was het de hele dag live op tv en werd het aantal demonstranten overdreven."

Niet nerveus

De vraag is of regiopresident Puigdemont vanavond inderdaad de onafhankelijkheid afkondigt of dat de druk vanuit Madrid hem anders doet beslissen. De burgemeester van Barcelona deed gisteravond nog een dringende oproep om het conflict met Madrid met onderhandelingen op te lossen.

Maar Sergi denkt dat Puigdemont zich niet van zijn stuk zal laten brengen. "Hij zal de afscheiding van Spanje aankondigen. Maar ik denk niet dat er dan gelijk iets verandert. We zullen niet een vrij land zijn morgen. Dat zal maanden duren. Er moet ruimte komen voor dialoog."

Sergi wordt niet nerveus van de verhalen dat bedrijven en banken Catalonië verlaten. "Er wonen 7 miljoen mensen in Catalonië. Bedrijven zullen zich hier willen blijven vestigen." Hij werkt zelf al 30 jaar in het toerisme. En de toeristen zullen blijven komen. Als het heel onrustig wordt in de stad na vanavond, dan zal dat een kleine dip veroorzaken, denkt Sergi, maar dat zal zich snel weer herstellen. "Barcelona, daar willen mensen naar toe, of we nou Spaans blijven of Catalaans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl