Man inspecteert servers in serverruimte
© wavebreakmedia/Shutterstock.com

De politie, het Openbaar Ministerie, de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de TU Delft startten in 2014 met het project Nederland Schoon. Het project was gericht op abuse bij hostingproviders. Bijvoorbeeld providers waarvan de netwerken worden gebruikt om malwaresites te hosten, of spam te versturen. Dit project is nu afgerond, maar krijgt nog wel een doorstart.

Vervuilingskaart

De politie ging in gesprek met hostingproviders die vaker gebruikt worden door internetcriminelen. Zo is er bijvoorbeeld een vervuilingskaart opgesteld van de providers die verhoudingsgewijs de meeste vervuiling kennen. Ook zijn er met het project kenmerken ontdekt waarmee providers een goede van een slechte klant kunnen onderscheiden. Zo kunnen de providers zelf verantwoordelijkheid nemen in het bestrijden van internetcriminaliteit.

Afgerond

Vorig jaar kondigde het Openbaar Ministerie al aan te stoppen met het project. Er was volgens hen te weinig grond om opzet te bewijzen bij de hosters en om ze vervolgens aan te pakken met het instrumentarium van het Openbaar Ministerie. Het ACM meldt nu dat het project helemaal afgerond is. Wel geeft de hostingbranche het project een doorstart onder de naam Abusebestrijding 2.0. Hierbij staat het bestrijden van cybercrime bij hostingpartijen centraal en ligt de nadruk op het aanbieden van kant en klare hulp, zodat providers zichzelf kunnen verbeteren.

Laat een reactie achter