Nigeriaanse militairen krijgen training van een Britse officier
NOS Nieuws

Proces tegen 2300 Boko Haramstrijders achter gesloten deuren

In Nigeria begint een massaproces tegen 2300 strijders van de terreurorganisatie Boko Haram. Alle verdachten zijn in de nu acht jaar durende strijd tegen Boko Haram gevangengenomen. Het proces wordt achter gesloten deuren gehouden; journalisten worden geweerd.

Boko Haram voert een bloedige strijd voor de vestiging van een islamistische staat in het noordoosten van Nigeria. Bij aanvallen op dorpen en aanslagen in steden zijn inmiddels 20.000 mensen omgekomen. Miljoenen mensen zijn hun huis ontvlucht. Tot dusver zijn slechts dertien Boko Haram-strijders veroordeeld.

Het Nigeriaanse leger lijkt weinig vat te krijgen op de extremisten.

Vier rechters

Voor het proces zijn vier rechters aangewezen, die elk honderden zaken moeten behandelen. Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de rechtsgang.

Amnesty International meldde twee jaar geleden dat het Nigeriaanse leger weinig onderscheid maakt tussen echte extremisten en diegenen die gedwongen worden mee te vechten aan de zijde van Boko Haram. Er zouden zo'n 20.000 willekeurige arrestaties zijn verricht, schreef de organisatie in een rapport.

Verder betwijfelen critici of de Nigeriaanse justitie zo'n massaproces wel aankan en of de verdachten een eerlijk proces krijgen. Doordat de media worden weggehouden, kan de rechtsgang niet door de buitenwereld worden gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl