Winnaar Nobelprijs: “Trump brengt wereldorde onherstelbare schade toe”

© EPA-EFE

Nobelprijswinnaar en topeconoom Joseph Stiglitz heeft brandhout gemaakt van het beleid van Donald Trump. De Amerikaanse president brengt de wereldorde onherstelbare schade toe, aldus de Duitser. “Hij gooit een granaat in de wereldorde.”

Guy Stevens

Hoe doet Donald Trump het als Amerikaans president op economisch vlak? De Duitse krant Süddeutsche Zeitung stelde de vraag aan Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar en topeconoom, en kreeg een antwoord waarin veel wanhoop schuilt.

© BELGAIMAGE

“Trump brengt de wereldorde onherstelbare schade toe”, klinkt het. “De president lijkt te zeggen: ziezo, er zijn weer grenzen. Elk land kan een gek als ik op elk moment verkiezen en dan zullen we geen goederen meer vrij naar andere landen kunnen uitvoeren.”

Dat is te gek voor woorden, vindt Stiglitz, zeker als je weet dat de VS hard gestreden heeft voor die vrije markt. “De VS heeft een enorme rol gespeeld in het instellen van de huidige wereldorde. Het is dan ook absurd dat de uitvinder van dat systeem nu een granaat gooit in de wereldorde. Elk bedrijf loopt nu risico’s en heeft absoluut geen controle meer op wat er gebeurt in de VS.”

AfD

De slachtoffers van de globalisering komen in opstand. Dat is de manier waarop Stiglitz de overwinning van Trump in de verkiezingen en de winst van het extreemrechtse AfD in Duitsland beschrijft. “Mensen realiseren zich nu dat de globalisatie goed geweest is voor bedrijven en heel rijke mensen, maar niet voor de gewone burgers. Er is een economische vrees in Duitsland, want te veel mensen verdienen erg weinig en zijn ongelukkig. De overheden hebben het belang van een degelijk inkomen voor de mensen onderschat. Daar moet de Duitse regering verandering in brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen