main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 oktober 2017 — 14:50

Overzicht: dit staat er (tot nu toe) in het regeerakkoord

Het lijkt erop dat, na maanden van vergaderen, er nu een akkoord ligt tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Volgens Haagse bronnen wordt dinsdag eindelijk het regeerakkoord gepresenteerd. In de tussentijd zijn al veel details uitgelekt. Hier een overzicht.

Minder belasting betalen  

Er zijn straks nog maar twee belastingschijven voor inkomstenbelasting. Iedereen die tot 68.600 verdient, betaalt straks 36.9 procent belasting. Voor alles daarboven moet 49.5 procent betaald worden. Vooral middeninkomens moeten hierdoor aan het einde van de maand meer geld overhouden. Ook gezinnen met kinderen gaan erop vooruit. (Meer info)

Hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2020 wordt de hyptoheekrenteaftrek verder afgebouwd. De aftrek wordt in vier stappen van drie procent teruggebracht, tot het lage tarief van de vlaktaks die de nieuwe coalitie wil invoeren. (Meer info)

Minder belasting voor bedrijven

Bedrijven hoeven straks minder belasting te betalen. Het huidige tarief voor lagere winsten in het MKB gaat omlaag van 20 naar 16 procent. Het tarief voor hogere winsten zakt van 25 naar 21 procent. (Meer info)

Defensie

Er wordt meer geld uitgetrokken voor defensie. Het nieuwe kabinet wil tenminste 1,5 miljard euro in de organisatie pompen. Het bedrag moet onder meer gebruikt worden voor meer investeringen in de cyber-tak van het Nederlandse leger. Ook is het geld bedoeld voor betere arbeidsvoorwaarden voor militairen. (Meer info)

Gevangenen minder snel vrij

Criminelen mogen minder snel vervroegd vrijkomen. Nu komt een gedetineerde na tweederde van zijn of haar straf vrij, maar dat wordt straks teruggebracht naar maximaal twee jaar. Iedereen met een gevangenisstraf van zes jaar of langer zit dus volgens de nieuwe regels altijd langer vast dan nu het geval is. (Meer info)

Meer ministers

De regering zal fors uitgebreid worden met nieuwe ministers en staatssecretarissen. Zo komt er hoogstwaarschijnlijk een minister van Intergratie, een minister van Landbouw en een aantal extra staatssecretarisposten. In totaal komen er zestien ministers en negen staatssecretarissen.

Pas na drie jaar vast contract

Werkgevers hoeven pas na drie jaar een vast contract te geven aan werknemers. Nu is dat al na twee tijdelijke contracten. (Meer info)

Makkelijker ontslaan

Het wordt voor werkgevers makkelijker om werknemers te kunnen ontslaan. Werkgevers kunnen dankzij het nieuwe kabinet makkelijker verschillende redenen voor ontslag opgeven. Daartegenover staat echter dat rechters voortaan een hogere ontslagvergoeding mogen toekennen. (Meer info)

Eigen risico blijft gelijk

Het nieuwe kabinet laat het eigen risico op 385 euro. Eerder leek het erop dat het eigen risico zou gaan stijgen, maar na forse kritiek besloten de formerende partijen de eigen bijdrage toch maar gelijk te houden. De premie gaat hierdoor wel stijgen. (Meer info)

Vaderschapsverlof

Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid van twee naar vijf dagen, meldt RTL Nieuws. Ook kunnen partners vijf weken aanvullend verlof aanvragen. In die weken krijgt de partner dan 70 procent van zijn of haar loon. (Meer info)

Legale wiet

Het kabinet Rutte-III zal experimenten met legale wietteelt toestaan. De wiet zou op landelijk niveau gekweekt moeten worden, maar wel in een beperkt aantal gemeenten worden verspreid. Het experiment moet criminelen de wind uit de zeilen nemen en de hoeveelheid schadelijke stoffen in wiet verminderen.

Gekozen burgemeester

Het nieuwe kabinet is voorstander van een gekozen burgemeester. Hierdoor is er een meerderheid voor een grondwetswijziging die dat mogelijk maakt. (Meer info)

Studeren

Studenten krijgen in hun eerste studiejaar 1.000 euro korting op het collegegeld. De basisbeurs keert niet terug. (Meer info)

Wilhelmus en Rijksmuseum

Scholen worden verplicht om hun leerlingen ten minste één keer in hun schoolcarrière op excursie te sturen naar het Rijksmuseum. Ook moeten scholieren verplicht een bezoekje brengen aan de Tweede Kamer. Verder wil het nieuwe kabinet dat het Wilhelmus op school geleerd wordt. (Meer info)

Meer vluchtelingen

Het nieuwe kabinet gaat meer vluchtelingen uitnodigen om zich in Nederland te huisvesten. Nederland nodigt op dit moment per jaar 500 vluchtelingen, voornamelijk uit vluchtelingenkampen, uit om zich in Nederland te vestigen. Dat worden er vermoedelijk 1000 per jaar. (Meer info)

Maatschappelijke dienst

Jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving krijgen straks voorrang op een baan bij de overheid. Ook het bedrijfsleven wordt gevraagd dit soort jongeren voorrang te geven. (Meer info)

BTW op dagelijkse boodschappen omhoog

Het lage BTW-tarief gaat van 6 naar 9 procent. (Meer info)

Basisonderwijs

Er komt extra geld om de werkdruk van juffen en meester in het basisonderwijs te verlagen. Het gaat om zo’n 500 miljoen euro, bovenop het al toegezegde bedrag van 270 miljoen om de salarissen te verhogen. (Meer info)

Kilometerheffing

Het nieuwe kabinet wil onderzoeken of het mogelijk is om een kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren. Vervuilende combinaties moeten dan meer betalen dan schonere vrachtwagens. (Meer info)

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer