NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 8/10: herdenking van in Mali gesneuvelde militairen

Goedemorgen! De Spaanse premier overweegt het parlement van Catalonië naar huis te sturen om een onafhankelijkheidsverklaring te voorkomen. En de twee militairen die omkwamen bij een mortierongeluk in Mali, worden herdacht.

Er valt nog een enkele bui, maar de zon breekt geregeld door. Het wordt 14 tot 16 graden. De wind is matig uit het noordwesten. Ook maandag valt er een enkele bui, vanaf dinsdag wordt regenachtiger.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- De twee militairen die vorig jaar sneuvelden in Mali worden herdacht. Dat gebeurt in de Gedachtenis-kapel van het Gelderse dorp Beneden-Leeuwen. Daar is de jaarlijkse herdenking van omgekomen stoottroepers. De namen van de omgekomen militairen worden bijgeschreven op een plaquette.

- De partij van de Spaanse premier Rajoy, de Partido Popular, heeft een demonstratie aangekondigd in Barcelona. Samen met andere partijen gaan ze demonstreren tegen onafhankelijkheid van Catalonië. De demonstratie begint om 12.00 uur. Er wordt verwacht dat bekende schrijvers en filmmakers zullen spreken.

Wat heb je gemist?

De Spaans-Catalaanse verhoudingen staan steeds verder op scherp. De Spaanse premier Rajoy overweegt het Catalaanse parlement naar huis te sturen. Hij kan zo voorkomen dat de regio zich afscheidt. Rajoy zegt in de Spaanse krant El País dat hij deze optie niet uitsluit.

Ander nieuws uit de nacht:

- Oranje heeft wonder nodig na magere zege op Wit-Rusland: het Nederlands elftal moet in Amsterdam met minimaal zeven goals verschil winnen van Zweden om kans te houden op deelname aan het WK.

- Opnieuw dreigende taal Trump richting Noord-Korea: er werkt maar één ding volgens hem tegen het land, maar hij liet in het midden wat hij bedoelde.

- Doden door explosie bij tankstation in Ghana: het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn.

En dan nog even dit:

Voetbalsters van het Noorse nationale voetbalteam krijgen voortaan net zo veel betaald als de mannen. De heren staan een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten af aan de dames. Caroline Graham Hansen, de aanvoerder van het Noorse nationale team, bedankt op Instagram haar mannelijke collega's.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl