Gelderse horeca sjoemelt met fooien en buit werknemers uit
Fooien die worden ingevorderd, wachtdiensten die niet betaald worden en gaat er iets kapot dan wordt het verhaald op het salaris. Het is droevig gesteld met behandeling van horecapersoneel in Gelderland, zo blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. ,,Het lijkt puur op uitbuiting en misbruik van de werknemers", zegt de FNV.
De Gelderlander sprak met tientallen medewerkers van kroegen in Nijmegen en Arnhem en het beeld dat zij schetsen is onthutsend. Volgens deze medewerkers wordt er gesjoemeld met fooien. Kasverschillen aan het eind van de avond, zowel positief als negatief, worden van de fooien afgetrokken. Daarnaast klagen de medewerkers over lange diensten zonder pauze.
Ook maken veel kroegen gebruik van onbetaalde standbydiensten. Daarbij wordt het personeel verplicht om naar het werk te komen, maar worden de mensen alleen ingezet als het druk is. Alleen de daadwerkelijk gewerkte uren worden uitbetaald. Een enkele keer zit barpersoneel de hele avond voor nop te wachten.
Fooi
Universitair hoofddocent Arbeidsrecht Femke Laagland van de Radboud Universiteit verbaast zich over het gerommel met fooien. ,,De wet is heel duidelijk. Het valt helemaal niet onder loon en een werkgever mag zich daar niet mee bemoeien. De verdeling van de fooien wordt door het personeel onderling geregeld. Dat iemand bovendien zelfs positieve kasverschillen van de fooi afhaalt, vind ik ongelooflijk."
Ook het niet uitbetalen van standbydiensten is dubieus. Hier is weinig jurisprudentie over, zegt Laagland. Toch is de kans aanzienlijk dat een rechter dit in strijd acht met goed werkgeverschap en de werknemer op grond daarvan alsnog een deel van zijn loon kan vorderen. Een werknemer heeft (ook in standbydienst) als hij aan het werk wordt gezet recht op minimaal drie uur aan loon, zelfs al is hij of zij slechts een uur of minder aan het werk. Ook die regel wordt in veel zaken met voeten getreden.
Horecatycoon
Khalid Oubaha is de grootse horecatycoon in Arnhem en Nijmegen. Hij bezit veertien kroegen. Oubaha erkent dat de genoemde standbydiensten bestaan. ,,De standbydiensten neem ik op in het contract. Als iemand dat niet wil, of er niet tegen kan, dan moet diegene niet bij mij solliciteren."
Een op de acht werknemers in de horeca jat; op jaarbasis verdwijnt vijf ton bij mij op onverklaarbare wijze
De ondernemer erkent ook dat kasverschillen van de fooi worden afgetrokken. ,,Mijn kas moet altijd kloppen. Een op de acht werknemers in de horeca jat. Op jaarbasis verdwijnt vijf ton bij mij op onverklaarbare wijze." Tot twee maanden geleden werden ook positieve kasverschillen van de fooienpot afgetrokken, maar daar is nu een einde aan gekomen.
Korting
Poll
Als je in de horeca gaat werken, weet je van tevoren dat je hard moet werken voor weinig loon
-
Eens (56%)
-
Oneens (44%)
Oubaha beweert wel goed voor zijn personeel te zorgen. Zo geeft hij ze een friendspas, waarmee ze soms gratis toegang krijgen bij feesten en korting krijgen op drank en eten.
FNV Horeca schrikt van de verhalen en bekijkt wat voor concrete stappen ze kunnen zetten. Wais Shirbaz, jurist van de horecavakbond, roept werknemers op de zaak bij FNV aanhangig te maken, zelfs als ze geen lid zijn. ,,Ik heb veel meegemaakt in de horeca, maar blijkbaar kan het altijd gekker.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Station Arnhem Presikhaaf moet veel belangrijker worden, maar zo makkelijk is dat nog niet
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUMMet Video4
De stuw bij Driel staat open, maar moeten we dat kostbare water in de Rijn niet vasthouden?
DRIEL - Duizenden liters zoetwater stromen momenteel door de stuw bij Driel, die open staat vanwege de hoge waterstanden in de rivieren. Datzelfde water was afgelopen zomer nog schaars en moest koste wat kost worden vastgehouden. Waarom gebeurt dat nu dan niet? -
PREMIUMArnhem voor Eeuwig3
De ‘herriemaker’ die rijksmonument werd en op het verlanglijstje stond van Michael Jackson
In de rubriek Arnhem voor eeuwig beschrijft Peter Bloemendaal, oud-journalist van de Arnhemse Courant, aan de hand van foto’s het leven in Arnhem in vroeger dagen. Vandaag: draaiorgels in de stad. -
PREMIUM3
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
Interactieve kaart
Check hier waar je veilig kunt zwemmen
-
-
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Miliano Jonathans klopt op de deur bij Vitesse
Miliano Jonathans zit dicht tegen de basis aan bij Vitesse. Coach Phillip Cocu is zeer gecharmeerd van het talent uit eigen opleiding. De Arnhemmer ontwikkelt zich juist in crisistijd in Arnhem.
-
Politie voorkomt escalatie na wedstrijd Vitesse - FC Twente
-
PREMIUM28
Met twee man op een krappe kamer op Deelen en met het busje naar Wehkamp: ‘Het is moderne slavernij’
Arbeidsmigranten klagen steen en been over hun huisvesting op de Kop van Deelen, tussen Ede en Arnhem. Het is er volgens hen krap, gehorig en ligt op kilometers afstand van winkels en andere voorzieningen. ,,Twee uur lopen vanaf de supermarkt met zware tassen.” Maar wie vertrekt is ook z’n baan kwijt. -
-
PREMIUMen passant
Niels is verliefd op Praag maar houdt ook van Arnhem: ‘In mijn vrije tijd geef ik rondleidingen door de stad’