Protest in Washington tegen het afschaffen van de vergoeding van anticonceptie, in 2014
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse werkgevers hoeven de pil niet meer te betalen

Werkgevers in de VS zijn vanaf nu niet meer verplicht bij te dragen aan de vergoeding voor anticonceptie van hun werknemers. Dat besloot de Amerikaanse regering gisteravond. In de wet staat dat werkgevers het vergoeden van voorbehoedsmiddelen, via de werkgeversbijdrage van de zorgverzekeringspremie, mogen weigeren als dat in strijd is met hun 'religieuze of morele overtuigingen'.

"Het is een vrijstelling voor een kleine groep mensen", zei Roger Severino, hoofd van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. "Organisaties zouden de ruimte moeten hebben om hun religieuze identiteit uit te dragen." Volgens het ministerie zou het verschaffen van anticonceptie 'riskant seksueel gedrag' aanmoedigen bij jonge vrouwen.

Obamacare

Werkgevers moesten sinds 2010 de pil, nuvaring, spiraal of prikpil van hun werknemers vergoeden. Dat werd besloten als deel van de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare. Vanaf het begin van de invoering kreeg de wet veel kritiek. Zo werd de regering bijvoorbeeld aangeklaagd door de katholieke nonnenorde Little Sisters of the Poor en de grote Amerikaanse keten Hobby Lobby.

Ook president Trump keurde de regeling van zijn voorganger af. In zijn verkiezingscampagne beloofde hij zijn kiezers om de regeling af te schaffen zodra hij president zou zijn. Die belofte heeft hij nu ingelost.

Dit is een mijlpaal voor religieuze vrijheid

Paul Ryan

De conservatieve achterban van de president prijst de beslissing. "Dit is een mijlpaal voor religieuze vrijheid", liet Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, opgetogen weten.

Kerk en staat

Er kwam ook veel kritiek. Een paar uur na de aankondiging van de regering van Trump klaagde de American Civil Liberties Union (ACLU) de Amerikaanse staat aan. Ze willen de wetgeving blokkeren. "Trumps regering dwingt vrouwen te betalen voor de religieuze overtuigingen van hun baas", zei woordvoerder Brigitte Amiri in een verklaring. Volgens ACLU, een progressieve organisatie die strijdt voor burgerrechten, schendt de wet de scheiding tussen kerk en staat.

Ook de staten Californië en Massachussetts kondigden rechtszaken aan.

Een non van de orde Little Sisters of the Poor spreekt het publiek toe na een rechtszaak over de vergoeding van anticonceptie in maart 2016

Prijs van anticonceptie

Op dit moment maken 55 miljoen vrouwen gebruik van anticonceptie die wordt betaald door een verzekering waar hun werkgever aan bijdraagt. De kosten van die anticonceptie zijn ongeveer tussen de 4 en 55 dollar per maand, volgens de Amerikaanse website GoodRX.com, dat de prijzen van geneesmiddelen in kaart brengt.

Het is onduidelijk hoe veel 'religieuze werkgevers' daadwerkelijk zullen stoppen met het verschaffen van een vergoeding voor voorbehoedsmiddelen. Volgens het ministerie gaat het slechts om en klein deel, maar gezondheidsexperts denken dat veel werkgevers uiteindelijk niet willen betalen voor de anticonceptie, meldt de BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl