Direct naar artikelinhoud
VS

Biden haalt in speech uit naar Trump: "Amerika bewandelt een duister pad"

De voormalige Amerikaanse vice-president Joe Biden.Beeld AP

"President Obama en ik hebben ons lang stilgehouden", aldus Joe Biden, de voormalige vice-president van de VS. In een speech voor een denktank heeft hij voor het eerst openlijk kritiek geuit op president Trump. 

Normaal gezien geven Amerikaanse presidenten en vicepresidenten geen kritiek op hun opvolgers. Maar Joe Biden heeft zich tijdens zijn toespraak voor het Center for Strategic and International Studies niet ingehouden om dat toch te doen. Biden, die zich volgens sommigen kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020,  zei dat Amerika een "duister pad" bewandelt en nam vooral het buitenlands beleid van Trump op de korrel. 

 "Tussen de problemen waar deze regering mee kampt op het gebied van buitenlandse betrekkingen zitten ideologische incoherentie, slechte communicatie en dwalende beslissingen", sprak Biden. Daarbij bekritiseerde hij Trump voor het opblazen van de nucleaire deal met Iran en het terugtrekken uit het Trans-Pacific Partnership (het handelsakkoord tussen de VS en enkele Aziatische landen). 

Biden waarschuwde ook voor de gevaren van populisme en nationalisme elders in de wereld. "Het is een manier waarmee charlatans hun macht kunnen versterken", zei hij. "En zo kunnen ze de mechanismen uithollen, die internationaal zijn vastgelegd, om de wereld niet te destabiliseren."