Direct naar artikelinhoud

SP-afdeling Oosterhout splitst zich af en gaat zelfstandig verder

De SP-afdeling in het Brabantse Oosterhout splitst zich af van de partij. De afdeling gaat onder een eigen naam, 'in een nieuw jasje', de gemeenteraadsverkiezingen van maart in, zo meldt ze op haar website. Het besluit volgt op de mededeling van het landelijk bestuur dat de afdeling niet aan de landelijke SP-criteria voor deelname aan de raadsverkiezingen voldoet.

SP-voorzitter Ron Meyer op een partijcongresBeeld anp

De Oosterhoutse afdeling leverde de afgelopen jaren vier raadsleden en nam met een wethouder deel aan het gemeentebestuur. De lokale coalitie bestaat uit VVD, CDA, SP en de lokale partij Gemeentebelangen. De SP-afdeling wil volgend jaar verantwoording afleggen aan de kiezer over het gevoerde beleid, maar stelt dat deze mogelijkheid is afgekapt door het partijbestuur. 'De koers die de landelijke partij heeft ingezet betekent dat SP-stemmers in sommige gemeenten niet de kans krijgen om zich uit te spreken over het beleid van de afgelopen vier jaar. Die situatie doet zich helaas ook in Oosterhout voor.'

De SP-fractie en het afdelingsbestuur hebben besloten daarom als lokale partij verder te gaan. Hoe dat 'nieuwe jasje' eruit gaat zien, is nog onduidelijk. 'Binnenkort' krijgen de lokale leden toelichting op een ingelaste vergadering.

Het landelijk bestuur hanteert strenge criteria voor deelname aan verkiezingen. 'Geen fractie zonder actie', luidt een SP-credo. Afdelingen die willen meedoen in maart moeten onder meer kunnen aantonen dat ze 'geworteld zijn in de wijken' en naast het raadswerk ook een substantieel deel van hun tijd op straat hebben doorgebracht.

'Geen fractie zonder actie'

Eerder kregen de afdelingen Rijswijk en Hoorn al te horen dat ze hun raadstermijn konden afmaken, maar geen nieuwe gooi naar raadszetels mogen doen in 2018. Ook de afdeling Den Helder kreeg een nee uit het partijkantoor in Amersfoort. In de afgelopen tien jaar stapten meerdere Helderse SP'ers over naar lokale partijen. Ook in Leeuwarden verruilden SP'ers de eigen partij voor een lokaal links alternatief.

Partijvoorzitter Ron Meyer benadrukte onlangs dat zijn partij dit jaar in 'een record aantal gemeenten meedoet'. 'Alleen met genoeg actieve mensen kunnen we ons werk in wijken en in de raad goed doen', zei hij in de Volkskrant. De landelijke aanpak leidt juist tot een 'gestage groei', stelde hij. De SP telt bijna 160 afdelingen. Meyer verwacht dat de partij in circa 120 gemeenten zal meedoen. Een kleine twintig afdelingen zouden wel willen meedoen, maar niet aan de landelijke eisen voldoen of nog in afwachting zijn van een besluit van het partijbestuur.

Partijvoorzitter Ron Meyer benadrukte onlangs dat zijn partij dit jaar in 'een record aantal gemeenten meedoet'