In de glastuinbouw stegen de lonen het meest
NOS NieuwsAangepast

Lonen groeien minder hard dan economie

De stijging van de lonen blijft achter bij de groei van de economie. De cao-lonen stegen afgelopen kwartaal met 1,5 procent vergeleken met een jaar geleden. Dat is minder dan vorig jaar, terwijl de economie steeds harder groeit.

Politici, vakbonden, centrale bankiers en economen riepen de afgelopen tijd op om de lonen te laten stijgen. Op die manier kunnen werkenden meeprofiteren van de economische groei. Zelfs de voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, zei voor volgend jaar op een loongroei te rekenen van "zo'n procent of 3, door de bank genomen". Hij zei erbij dat dit niet voor alle sectoren geldt.

Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat van een loongolf nu nog geen sprake is. Dit jaar groeit de economie naar verwachting met 3,3 procent, vorig jaar was dat 2,2 procent. In 2016 stegen de cao-lonen nog met 1,8 procent.

Grootste stijging

De prijzen stijgen bijna net zo hard als de lonen. Per saldo kunnen werkenden dus niet veel meer kopen van het extra salaris dat ze krijgen.

Bij de overheid was de loonstijging afgelopen kwartaal het laagst, 0,3 procent. Daar staat tegenover dat een jaar eerder bij de overheid nog de grootste loonstijging plaatsvond van 3,4 procent.

In de landbouw stegen de afgelopen maanden de lonen het hardst. Dat komt onder meer doordat er in cao's voor dierhouderij en de glastuinbouw loonsverhogingen voor dit jaar zijn afgesproken van meer dan 2 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl