Na Apple moet nu Amazon eraan geloven.

EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging eist dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro terugvordert van het Amerikaanse internetwarenhuis wegens niet-betaalde belasting.

Amazon is gevestigd in het groothertogdom en geniet volgens Vestager illegale staatssteun door een gunstige belastingdeal uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen, en droeg daardoor vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, aldus Vestager. “Dat is illegaal onder de Europese regels. Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan multinationals die niet beschikbaar zijn voor anderen.”

Belastingdeal Amazon met Luxemburg

Luxemburg hanteerde een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen, aldus de Deense. Zo werden de interne verrekeningen van het bedrijf opgeblazen.

Het is niet de eerste keer dat Vestager haar pijlen op Luxemburg richt. In 2015 werd het land opgedragen 30 miljoen euro terug te halen bij Fiat. Naar fiscale deals met McDonald’s en het Franse energieconcern Engie doet de Europese Commissie nog onderzoek.

Nederland heeft 25,7 miljoen euro belasting moeten terugvorderen van Starbucks omdat volgens Vestager de regels voor verrekenprijzen binnen het concern onjuist zijn toegepast. Die zaak ligt eveneens bij het Europees Hof van Justitie.

Vestager sleept Ierland voor de rechter in Apple-zaak

Vestager maakte woensdag ook bekend de Ierse regering voor het Europees Hof van Justitie te dagen wegens nalatigheid in de Apple-zaak. Dublin heeft tot nu toe gefaald om 13 miljard euro bij het Amerikaanse techbedrijf aan achterstallige belastingen terug te vorderen, verklaart zij. Dat had zij de Ierse fiscus augustus vorig jaar gesommeerd.

"Meer dan een jaar nadat de commissie dit besluit heeft genomen, heeft Ierland het geld nog steeds niet geïnd, ook niet gedeeltelijk", zegt Vestager. "We begrijpen dat terugvordering moeilijk kan zijn maar lidstaten moeten voldoende voortgang boeken om de concurrentie te herstellen."

Het Amerikaanse bedrijf kreeg volgens de Europese Commissie illegale staatssteun dankzij belastingvoordelen die andere bedrijven niet kregen. In 2014 opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. daaruit bleek volgens Vestager dat Apple in 2014 feitelijk slechts 0,005 procent belasting betaalde.

Apple was al bij het EU-hof in beroep gegaan tegen het commissiebesluit. Het bedrijf heeft het geld wel opzijgezet.