Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

"Tillerson noemde Trump een debiel en wou ontslag nemen"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.Beeld REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wilde afgelopen zomer zijn ontslag indienen omdat de spanningen met president Donald Trump hem teveel werden. Vicepresident Mike Pence kon samen met enkele Amerikaanse functionarissen Tillerson ervan overtuigen om dat niet te doen. 

De spanningen kwamen er nadat Trump in een overleg over Afghanistan de beslissingen over het aantal troepen had vergeleken met de restauratie van een gerenommeerd restaurant in New York. Daarop had Tillerson de president een moron (debiel) genoemd tijdens een ander overleg. Hij dreigde toen ook ontslag te nemen als minister. Eind juli, toen Tillerson moest terugkeren van een persoonlijke reis, twijfelde hij aan zijn job als minister van Buitenlandse Zaken. Volgens NBC News probeerde Mike Pence hem toen samen met een groep functionarissen te overtuigen om te blijven, waarop Tillerson publiekelijk aankondigde dat hij niet van plan was weg te gaan. 

Twitter bericht wordt geladen...

Het Witte Huis lanceerde daarna een statement waarin stond dat Tillerson nooit van plan was geweest uit zijn functie te stappen. Donald Trump zelf deed de reportage van NBC News af als fake news en haalt in een tweet de dalende cijfers van NBC News aan. Deze morgen zei minister Tillerson zelf dat hij nooit van plan was geweest zijn post te verlaten, waarna hij de president meermaals slim noemde. Hij ontkende daarentegen niet dat hij de president een idioot had genoemd. "Ik ga me niet bezighouden met zoiets onbelangrijks", aldus Tillerson. Hij laat ook weten dat Mike Pence hem nooit heeft moeten overtuigen om aan te blijven als minister van Buitenlandse Zaken. 

Twitter bericht wordt geladen...

"Volste vertrouwen"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het "volste vertrouwen" in Tillerson. Dat zei hij Trump woensdag in een reactie. "Er is niets van aan, het is helemaal verzonnen door NBC."